Puff " Rosinki& quot;
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Rozwałkuj ciasto na stole, podziel je na podłogi. Wytnij szklankę lub kubek z pierwszej części kubka.
2. Na blasze do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim nasze kubki.
3. Posmaruj je ubitym jajkiem na wierzchu, jeśli ubijesz jajko łyżką cukru, to smak ptysiów tylko na tym skorzysta.
4. Z drugiej połowy ciasta wycinamy kółka o tej samej średnicy, ale wewnątrz nich wykonujemy otwór o mniejszej średnicy. Okazało się, że koła, kładziemy je na kółkach i ponownie smarujemy resztkami ubitego jajka.
5. Wypełnij wgłębienie dżemem (mam cytrynę) i kilkoma skórkami (dla lepszego smaku należy je namoczyć w koniaku). Nadal możesz posypać cynamonem.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 20 minut.
7. Pozostaw ptysie do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.
2. Na blasze do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim nasze kubki.
3. Posmaruj je ubitym jajkiem na wierzchu, jeśli ubijesz jajko łyżką cukru, to smak ptysiów tylko na tym skorzysta.
4. Z drugiej połowy ciasta wycinamy kółka o tej samej średnicy, ale wewnątrz nich wykonujemy otwór o mniejszej średnicy. Okazało się, że koła, kładziemy je na kółkach i ponownie smarujemy resztkami ubitego jajka.
5. Wypełnij wgłębienie dżemem (mam cytrynę) i kilkoma skórkami (dla lepszego smaku należy je namoczyć w koniaku). Nadal możesz posypać cynamonem.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 20 minut.
7. Pozostaw ptysie do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g