ptysie & quot; różyczki"

przepyszne ptysie z rodzynkami! Bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. Może to być słodki dodatek do każdego święta. To bardzo szybkie i efektowne wypieki. Minimum kosztów, minimum wysiłku i czasu. A zabawy dla dzieci i męża to maksimum. I bardzo estetycznie ptysie & quot; Rosinki & quot; wyglądają na stole!
pamedaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 39 % 24 g
węglowodany 50 % 31 g
374 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
1. Rozwałkuj ciasto na stole, podziel je na podłogi. Wytnij szklankę lub kubek z pierwszej części kubka.
2. Na blasze do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim nasze kubki.
3. Posmaruj je ubitym jajkiem na wierzchu, jeśli ubijesz jajko łyżką cukru, to smak ptysiów tylko na tym skorzysta.
4. Z drugiej połowy ciasta wycinamy kółka o tej samej średnicy, ale wewnątrz nich wykonujemy otwór o mniejszej średnicy. Okazało się, że koła, kładziemy je na kółkach i ponownie smarujemy resztkami ubitego jajka.
5. Wypełnij wgłębienie dżemem (mam cytrynę) i kilkoma skórkami (dla lepszego smaku należy je namoczyć w koniaku). Nadal możesz posypać cynamonem.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 20 minut.
7. Pozostaw ptysie do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy