pieczony gromadnik w piekarniku w bułce tartej

Mały, niedrogi, a co za chrupiący i pyszny! Ta ryba jest szczególnie doceniana przez męską połowę rodziny jako niesamowita przekąska do piwa, poza tym jest bardzo przydatna, a jej zapach można łatwo poradzić sobie z cytryną.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 23 % 5 g
110 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przemyj rozmrożony gromadnik pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń głowę i wnętrzności.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny na rybę, sól, pieprz i dobrze wymieszaj ręką, aby równomiernie rozprowadzić marynatę. Jednocześnie pozbywamy się specyficznego rybiego zapachu. Pozostaw w marynacie na 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Każdą rybę obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na ruszcie. / Kratkę należy przykryć pergaminem i bardzo lekko nasmarować olej roślinny, aby ryba po upieczeniu dobrze się oddzieliła /.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Nie prześwietlaj ryby, można ją łatwo wysuszyć. Podawaj gromadnik z piwem jako przystawkę lub z puree ziemniaczanym jako danie główne na lunch lub kolację. Smacznego !

gromadnik powinien być chrupiący na zewnątrz, z apetyczną skórką / dzięki bułce tartej / i miękki w środku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy