skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przemyj rozmrożony gromadnik pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Usuń głowę i wnętrzności.
Krok 3:
Wyciśnij sok z połowy cytryny na rybę, sól, pieprz i dobrze wymieszaj ręką, aby równomiernie rozprowadzić marynatę. Jednocześnie pozbywamy się specyficznego rybiego zapachu. Pozostaw w marynacie na 10-15 minut.
Krok 4:
Każdą rybę obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na ruszcie. / Kratkę należy przykryć pergaminem i bardzo lekko nasmarować olej roślinny, aby ryba po upieczeniu dobrze się oddzieliła /.
Krok 5:
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Nie prześwietlaj ryby, można ją łatwo wysuszyć. Podawaj gromadnik z piwem jako przystawkę lub z puree ziemniaczanym jako danie główne na lunch lub kolację. Smacznego !
gromadnik powinien być chrupiący na zewnątrz, z apetyczną skórką / dzięki bułce tartej / i miękki w środku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g