ciasto biszkoptowe z kremem białkowym i bananem

Zrób sobie przyzwoite ciasto na każdą uroczystość! . Takie kompaktowe ciasto, przygotowane z miłością, nie pozostawi nikogo obojętnym. Baza biszkoptowa jest umiarkowanie wilgotna i lekka, krem jest przewiewny i nie tłusty - ucieleśnienie nowoczesnej kulinarnej sielanki na twoim stole.
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 74 % 31 g
204 kcal
IG: 6 / 25 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

1. Ten przepis nie przewiduje podziału jaj na białka i żółtka, więc po prostu rozbij jajka do głębokiej miski, wlej cukier i ubij masę, aż zwiększy się trzy razy.

przesiej mąkę do osobnej miski, a następnie tutaj przesiej mąkę migdałową, delikatnie wymieszaj. Wlać mieszaninę mąki do jajka, dobrze wymieszać.

włóż olej do miski i wyślij do kuchenki mikrofalowej. Włóż stopione masło do ciasta i ponownie wymieszaj.

z powstałego ciasta wyjdą 2 ciasta (w formie o średnicy 16 cm). Pieczemy herbatniki w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką lub drewnianym szpikulcem: po przebiciu ciasta powinno pozostać suche.

2. Przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij schłodzone białka białym cukrem. Masa powinna dobrze zwiększyć objętość. Dodaj kwas cytrynowy i ubij.

następnie przygotuj łaźnię wodną: wlej wodę do rondla o odpowiedniej średnicy (miska z białkami powinna być umieszczona na górze, ale nie powinna tonąć i dotykać wody), zagotuj. Ustawiamy miskę z masą białkową i ubijamy, aż na śmietanie pozostaną bruzdy z trzepaczki. Krem powinien stać się dość gęsty i ciężki. Zdejmij miskę z ognia i kontynuuj ubijanie, aż krem całkowicie ostygnie. Taki krem białkowy doskonale zachowuje swój kształt i nadaje się nie tylko do ciast, ale także do ciast.

3. Taki syrop posłuży nam jako impregnacja:
- połącz cukier z wodą, Wyślij do ognia, zagotuj syrop;
- schłodzić, dodać likier i koniak, wymieszać.

4. Pokrój ciasta na pół. Każde ciasto nasączamy syropem, smarujemy kremem. Na śmietanie kładziemy banany pokrojone w cienkie pierścienie. W ten sposób zbieramy ciasto. Smarujemy arcydzieło pozostałym kremem białkowym i wysyłamy do lodówki na pół godziny.

teraz ciasto można udekorować według własnego gustu, na przykład można zrobić glassage, polać ciasto i ułożyć popcorn na wierzchu. Ale możesz zupełnie inaczej - według Twojego gustu. Wszystko nadaje się jako dekoracja takiego ciasta.

udekorowane ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy