skład / składniki
metoda gotowania
1. Ten przepis nie przewiduje podziału jaj na białka i żółtka, więc po prostu rozbij jajka do głębokiej miski, wlej cukier i ubij masę, aż zwiększy się trzy razy.
przesiej mąkę do osobnej miski, a następnie tutaj przesiej mąkę migdałową, delikatnie wymieszaj. Wlać mieszaninę mąki do jajka, dobrze wymieszać.
włóż olej do miski i wyślij do kuchenki mikrofalowej. Włóż stopione masło do ciasta i ponownie wymieszaj.
z powstałego ciasta wyjdą 2 ciasta (w formie o średnicy 16 cm). Pieczemy herbatniki w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką lub drewnianym szpikulcem: po przebiciu ciasta powinno pozostać suche.
2. Przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij schłodzone białka białym cukrem. Masa powinna dobrze zwiększyć objętość. Dodaj kwas cytrynowy i ubij.
następnie przygotuj łaźnię wodną: wlej wodę do rondla o odpowiedniej średnicy (miska z białkami powinna być umieszczona na górze, ale nie powinna tonąć i dotykać wody), zagotuj. Ustawiamy miskę z masą białkową i ubijamy, aż na śmietanie pozostaną bruzdy z trzepaczki. Krem powinien stać się dość gęsty i ciężki. Zdejmij miskę z ognia i kontynuuj ubijanie, aż krem całkowicie ostygnie. Taki krem białkowy doskonale zachowuje swój kształt i nadaje się nie tylko do ciast, ale także do ciast.
3. Taki syrop posłuży nam jako impregnacja:
- połącz cukier z wodą, Wyślij do ognia, zagotuj syrop;
- schłodzić, dodać likier i koniak, wymieszać.
4. Pokrój ciasta na pół. Każde ciasto nasączamy syropem, smarujemy kremem. Na śmietanie kładziemy banany pokrojone w cienkie pierścienie. W ten sposób zbieramy ciasto. Smarujemy arcydzieło pozostałym kremem białkowym i wysyłamy do lodówki na pół godziny.
teraz ciasto można udekorować według własnego gustu, na przykład można zrobić glassage, polać ciasto i ułożyć popcorn na wierzchu. Ale możesz zupełnie inaczej - według Twojego gustu. Wszystko nadaje się jako dekoracja takiego ciasta.
udekorowane ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g