zapiekanka z rodzynkami ryżowymi
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź swój ryż. Rozbij w nim jajko, które wcześniej zetrzyj z cukrem. Dokładnie wymieszaj. Następnie weź rodzynki. kocham biały. Umyj go i zalej wrzącą wodą. Powinien stać tak przez kilka minut, aby puchnąć. Połóż rodzynki na ryżu i zamieszaj. Następnie wlej trochę mleka. Masa nie powinna być płynna. Ale jednocześnie masa nie powinna być bardzo gruba. Następnie weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go masłem. Posyp bułką tartą. Następnie połóż na nich powstałą masę. Piec w piekarniku przez około 10-15 minut. Mleko powinno chwycić jajko. Wtedy zapiekanka jest gotowa. Taką zapiekankę można przygotować nie tylko wtedy, gdy trzeba jakoś zutylizować pozostały ryż. Możesz przygotować go jako osobny posiłek. Z rodzynkami można przygotować zapiekankę z twarogu, a także zapiekankę z kaszą manną i twarogiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g