zapiekanka z rodzynkami ryżowymi

dzieci pokochają to! Prosty przepis na pyszną zapiekankę! Pilaw został ugotowany i pozostało dużo ryżu. Coś nie zostało obliczone. Nie wiedzieli, gdzie go umieścić. Nikt nie będzie jadł owsianki. Teściowa zaproponowała upieczenie zapiekanki ryżowej z rodzynkami. Okazało się pyszne i deser nie był potrzebny. Oto jej przepis kulinarny.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 85 % 50 g
249 kcal
IG: 2 / 88 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
weź swój ryż. Rozbij w nim jajko, które wcześniej zetrzyj z cukrem. Dokładnie wymieszaj. Następnie weź rodzynki. kocham biały. Umyj go i zalej wrzącą wodą. Powinien stać tak przez kilka minut, aby puchnąć. Połóż rodzynki na ryżu i zamieszaj. Następnie wlej trochę mleka. Masa nie powinna być płynna. Ale jednocześnie masa nie powinna być bardzo gruba. Następnie weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go masłem. Posyp bułką tartą. Następnie połóż na nich powstałą masę. Piec w piekarniku przez około 10-15 minut. Mleko powinno chwycić jajko. Wtedy zapiekanka jest gotowa. Taką zapiekankę można przygotować nie tylko wtedy, gdy trzeba jakoś zutylizować pozostały ryż. Możesz przygotować go jako osobny posiłek. Z rodzynkami można przygotować zapiekankę z twarogu, a także zapiekankę z kaszą manną i twarogiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy