leniwy duży pierog Khanum

gotowane na parze, na rodzinny lunch lub kolację! Duże pierogi Khanum to danie kuchni uzbeckiej, przygotowywane z mięsem lub warzywami z cienkiego ciasta przaśnego. Jest również podobny do dużej manty, ale z szybszym i łatwiejszym gotowaniem. Do gotowania weź parowiec, mantovar lub Multicooker.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 41 % 15 g
225 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwe Duże pierogi Khanum? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Ilość mąki jest przybliżona, może odejść zarówno więcej, jak i mniej niż wskazana w przepisie. Będziesz patrzeć na stan testu. Ten przepis dotyczy dwóch bułek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, rozbij do niej jajko. Lekko ubij widelcem. Dodaj wodę i sól. Wymieszaj jajko z wodą, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij wsypywać mąkę w małych porcjach do miski, mieszając po każdej z nich. Najpierw, gdy masa jest płynna, mieszaj widelcem, a następnie, gdy zgęstnieje, ręką. Dodaj mąkę, aż ciasto zbierze się w grudkę. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, a nie na objętości mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką, połóż na niej grudkę ciasta. Kontynuuj ugniatanie przez 10 minut, aż będzie gładkie. Powinien stać się całkowicie nieprzywierający i bardzo jednolity. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie w teście rozwinie się gluten i stanie się jeszcze bardziej elastyczny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Mięso mielone można wziąć z dowolnego mięsa, mam wołowinę. Cebula jest tradycyjnie układana bardzo dużo, nadaje nadzieniu soczystość. Oprócz mielonego pieprzu możesz dodać dowolne ulubione przyprawy i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj cebulę w dowolny sposób. Możesz przepuścić go przez maszynkę do mięsa, możesz przewijać w blenderze, możesz zetrzeć. Natarłam na dużą. Możesz po prostu pokroić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną cebulę, sól i pieprz do mielonego mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj to najlepiej, jak potrafisz. Jeśli mięso mielone okaże się suche, dodaj trochę wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto z lodówki, połóż je na posypanej powierzchni roboczej. Podziel ciasto na dwie części. Usuń jedną na razie, a drugą zwiń w bardzo cienką warstwę, którą zaleca się nasmarować olejem roślinnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż mięso mielone na cieście, rozprowadzając je łyżką w cienkiej warstwie. Pozostaw krawędzie wolne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj ciasto z mięsem mielonym w ciasną bułkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ściśnij krawędź ciasta, aby bułka nie rozpadła się podczas gotowania. Końce Hanum są również dobrze skręcone. Podobnie przygotuj drugą bułkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz gotować Khanum w podwójnym bojlerze, mantovarku, powolnej kuchence, nawet specjalna wkładka do garnka do gotowania na parze jest w porządku. Pamiętaj, aby nasmarować pojemnik do gotowania olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu bułki. Połóż w nim Khanum, owijając go w kółko, aby pasował.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zainstaluj Pojemnik Hanum w posiadanym urządzeniu. Najpierw wlej do niego czystą wodę. Gotowałem w powolnej kuchence. Ustaw program gotowania na parze, czas 30 minut. Po 30 minutach Khanum jest gotowy. Otwórz urządzenie, wyjmij pojemnik z rolką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć miskę z bułką, przykrywając ją talerzem, a następnie ponownie Odwróć już sam talerz z bułką, przykrywając go tym, na którym planujesz podawać Khanum. W ten sposób rolka będzie piękną stroną do góry. Podawaj Khanum na gorąco, z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną.

Khanum i naprawdę okazało się, że wygląda jak duża Manta! Tylko gotowanie jest znacznie szybsze.

podobnie jak manti, Khanum można przygotować z różnymi dodatkami. O

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

sobengo popularny jako nadzienie ziemniaki. Robi się to również z dynią.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy