skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować śledzie z cebulą i octem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. W gotowym śledziu solonym odetnij głowę i wyciągnij wnętrze. Pokrój go wzdłuż na pół, usuń grzbiet, duże kości i usuń skórkę z ryby. Ilość cebuli można nieznacznie zmienić według własnego gustu. Ale powinna być wystarczająca ilość. Marynowana cebula jest również bardzo smaczna.
Krok 2:
Obrane filety śledziowe pokroić na porcje. Nie trzeba cięć bardzo grubo, wystarczy 3-5 cm, włóż posiekanego śledzia do miski, w której go marynujesz. Użyj szklanych naczyń. Łatwiej będzie go później umyć. Plastikowe naczynia długo pachną cebulą i rybą.
Krok 3:
Do marynowania weź ocet 9%. Połącz go z wodą w stosunku 1: 3. Octu nie można zastąpić esencją! Ale można go zastąpić winogronem lub jabłkiem (daje specyficzny aromat).
Krok 4:
Obierz cebulę i spłucz zimną bieżącą wodą. Pokrój obraną cebulę w półpierścienie i pamiętaj ją trochę rękami. Jest to konieczne, aby cebula stała się bardziej miękka i szybciej wypuściła sok.
Krok 5:
Wymieszaj cebulę ze śledziem i przykryj wszystko mieszanką wody i octu. Dla smaku możesz dodać kilka ziaren pieprzu i liść laurowy. Marynuj śledzie przez 5-6 godzin w lodówce.
Krok 6:
Wyjmij pyszne i pachnące marynowane śledzie z marynaty, połóż na talerzu i podawaj. Możesz go trochę podlać olejem roślinnym. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g