śledzie z cebulą i octem marynowane

bardzo proste, bardzo smaczne, bardzo łatwe, na wakacje! Marynowany śledź z cebulą i octem w domu jest przygotowywany niezwykle szybko i prosto. Można to zrobić z wyprzedzeniem, aby podać na świątecznym stole jako niezależną przekąskę lub jako składnik sałatki. Pyszne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 7 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 15 % 2 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować śledzie z cebulą i octem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. W gotowym śledziu solonym odetnij głowę i wyciągnij wnętrze. Pokrój go wzdłuż na pół, usuń grzbiet, duże kości i usuń skórkę z ryby. Ilość cebuli można nieznacznie zmienić według własnego gustu. Ale powinna być wystarczająca ilość. Marynowana cebula jest również bardzo smaczna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane filety śledziowe pokroić na porcje. Nie trzeba cięć bardzo grubo, wystarczy 3-5 cm, włóż posiekanego śledzia do miski, w której go marynujesz. Użyj szklanych naczyń. Łatwiej będzie go później umyć. Plastikowe naczynia długo pachną cebulą i rybą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynowania weź ocet 9%. Połącz go z wodą w stosunku 1: 3. Octu nie można zastąpić esencją! Ale można go zastąpić winogronem lub jabłkiem (daje specyficzny aromat).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i spłucz zimną bieżącą wodą. Pokrój obraną cebulę w półpierścienie i pamiętaj ją trochę rękami. Jest to konieczne, aby cebula stała się bardziej miękka i szybciej wypuściła sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj cebulę ze śledziem i przykryj wszystko mieszanką wody i octu. Dla smaku możesz dodać kilka ziaren pieprzu i liść laurowy. Marynuj śledzie przez 5-6 godzin w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij pyszne i pachnące marynowane śledzie z marynaty, połóż na talerzu i podawaj. Możesz go trochę podlać olejem roślinnym. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy