kiszone ogórki na zimę bez sterylizacji

okazuje się, że ogórki są bardzo smaczne i chrupiące. Dzielę się wspaniałym przepisem na przygotowanie marynowanych ogórków.Proponowana opcja przygotowania konserwacji jest odpowiednia dla mieszkańców budynków mieszkalnych, ponieważ słoiki można przechowywać Nie w piwnicy, ale w zwykłej spiżarni.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
21 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ogórki są wstępnie dobrze umyte i moczone przez 2-3 godziny w zwykłej zimnej wodzie, aby ogórki były elastyczne i chrupiące. Następnie odcinamy ogony ogórków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje puszki z sodą, ale nie sterylizowane. Pokrywki można gotować w garnku z wodą przez 5 minut. Możesz konserwować ogórki zarówno w litrowym, jak i trzylitrowym słoiku. Lepiej solić w litrze, wystarczy na jeden posiłek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowujemy przyprawy i przyprawy. Moje liście i suche. Pokrój gorzką paprykę w pierścienie. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W każdym litrowym słoiku wkładamy 2-3 liście wiśni i 3 liście porzeczki. Następnie dodaj do każdego słoika 2 pierścienie gorzkiej papryki, 3-4 ząbki czosnku, 3 ziele angielskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasno układamy ogórki w słoikach. Staram się wybierać mniejsze ogórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij słoiki z ogórkami wrzącą wodą do góry, zamknij pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 15 minutach spuść płyn do rondla. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia. Ponownie wlej ogórki i pozostaw na 15 minut. Po 15 minutach spuść płyn, a teraz zmierz jego ilość. Sprawdzamy, ile wody się zagotowało.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wodę do 1,5 litra, aby łatwiej było obliczyć ilość cukru i soli. Na 1 litr marynaty dodaję 2 łyżki. sól i 2 łyżki.cukier. Wymieszaj około 0,5 litra marynaty na jeden litr słoika, aby rozpuścić sól i cukier, włóż patelnię do ognia, zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gotowania marynaty dodaj suche nasiona kopru i nasiona gorczycy do każdego słoika, wlej 1,5 łyżki.l ocet. Napełnij słoiki wrzącą marynatą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast przykryj pokrywkami i zwiń. Odwróć słoiki pokrywkami w dół, przykryj kocem lub cienkim kocem. Pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie. Ogórki będą w pełni gotowe za około miesiąc.

algorytm przygotowania tego przedmiotu obrabianego jest standardowy, ale smak marynaty jest inny dla każdej gospodyni domowej — wyjątkowy. Wynika to z faktu, że ktoś lubi marynatę słodszą, ktoś bardziej kwaśny. Oczywiście każdy zestaw przypraw jest inny. Możesz dodać liść laurowy, korzeń lub liście chrzanu do ogórków, zastąpić nasiona kopru parasolami itp.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy