Sałatka ogórki pomidory kapusta świeża

bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo smaczne, bez majonezu! Sałatkę z ogórków, pomidorów i świeżej kapusty przygotujesz w 10 minut. To lekka, zdrowa, świeża, jasna, pyszna sałatka na każdą okazję. Można go podawać na śniadanie, lunch i kolację. Świetna przekąska z kategorii & quot; ugotowana i zjedzona & quot;!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 33 % 4 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze świeżej kapusty z ogórkami i pomidorami? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Opłucz ogórki i pomidory pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie wysusz je. Możesz użyć dowolnej kapusty-świeżej lub przechowywanej od jesieni. Świeży jest bardziej miękki i soczysty. Usuń 2-3 górne zwietrzałe liście ze świeżej kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj młodą kapustę i pamiętaj trochę rękami. Po co męczyć ręce? Jest to konieczne, aby kapusta stała się bardziej miękka i bardziej soczysta w sałatce. Włóż posiekaną kapustę do miski salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku świeżych ogórków odetnij ogony. Pokrój ogórek wzdłuż na 2 części. Następnie pokrój ogórek w półpierścienie. Dodaj pokrojone ogórki do salaterki do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory do sałatka wybierz jędrne, mięsiste. Mają smaczny, słodki miąższ, ale mało soku. Nadmiar wilgoci do sałatki jest bezużyteczny. Pokrój pomidory na pół, usuń łodygę. Pokrój każdą połowę pomidora na duże plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekane pomidory dodaj do salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj świeże warzywa i dodaj do salaterki. Do smaku posyp sałatkę solą i przyprawami. Jako przyprawy możesz użyć mielonego pieprzu. Dopraw oliwą z oliwek i wszystko delikatnie wymieszaj, aby uniknąć wgniecenia pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Taka sałatka byłaby doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy