sałatka kapusta pekińska papryka bułgarska pomidory

świeży, soczysty, lekki, zdrowy, bez majonezu! Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i pomidorów to szybki i prosty przepis na sałatkę warzywną, którą można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych. Ma niską kaloryczność i jest odpowiedni dla osób na diecie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 69 % 11 g
węglowodany 25 % 4 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej, papryki i pomidorów? Przygotuj jedzenie. Wybierz małe widelce, jeśli to możliwe, a jeśli jest duże, użyj górnych zielonych części liści — są smaczniejsze. Zamiast zwykłych pomidorów możesz wziąć kilka pomidorów cherry. Zielenie będą pasować do każdego, co lubisz lub masz w magazynie. Weź oliwki bez pestek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń górne liście z kapusty. Wytnij odpowiednią ilość bezpośrednio z główki kapusty lub odrywając kilka liści. Możesz dowolnie kroić kapustę-tak jak ja, w paski lub kwadraty. Możesz także złapać kapustę rękami, jak zwykle z sałatką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz pieprz. Pokrój go i wyjmij rdzeń z nasionami. Pokrój paprykę w paski. Lub innymi kawałkami, jak wolisz. Wziąłem żółtą paprykę, ale każdy kolor jest odpowiedni-czerwony, zielony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory i pokrój na małe kawałki. Pomidory koktajlowe wystarczy przeciąć na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń oliwki z solanki i trochę osusz. Pokrój każdą oliwkę na pół. Jeśli masz oliwki z kością, wyjmij je, miażdżąc każdą oliwkę dnem szklanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa odpowiednio spłucz i osusz. Oderwij liście od szorstkich łodyg. Pokrój je drobno ostrym nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj sos sałatkowy. Jak zrobić tankowanie? Wlej oliwę z oliwek do małej miski. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego warzywa według własnych upodobań. Wlej trochę soku z cytryny. Radzę dodawać go ostrożnie-cytryny mają różne kwasy i nie wszyscy lubią mocno kwaśne dressingi. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj sos łyżką i posmakuj, w razie potrzeby dodaj brakujące składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź talerz, połóż kapustę na dnie. Na wierzchu posiekana papryka, pomidory, oliwki i zioła. Polej sałatkę dressingiem i natychmiast podawaj. Stojąc, taka sałatka może dać za dużo soku. Dlatego jeśli przygotowujesz taką sałatkę z wyprzedzeniem, dopraw ją tuż przed podaniem. Smacznego!

bardzo przyjemna i lekka sałatka. Możesz dodać do niego świeże ogórki i czerwoną cebulę do smaku.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy