łosoś po szwedzku z sosem musztardowym

tradycyjna szwedzka kuchnia do twojej dyspozycji!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 28 % 10 g
217 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 10 min

tradycyjna kuchnia Szwecji wraz z preferencjami kulinarnymi innych krajów skandynawskich, takich jak Norwegia i dania, jest dość tłusta i sycąca. Jego podstawą są dania z ryb i mięsa. Oferuję przepis, który wielu Szwedzkich kucharzy uwielbia gotować-to łosoś z sosem musztardowym. Układam filety rybne na folii. Mieszam 4 łyżki. łyżki koperku, granulowany cukier, sól i zmiażdżony biały pieprz. Posyp filet z łososia tą mieszanką. Układam kawałki jeden na drugim i szczelnie owijam folią. Umieszczam rybę pod uciskiem i wkładam do lodówki na 2-3 dni. Każdego dnia ryby należy obracać, a powstały sok spuścić. Aby przygotować sos, biorę olej słonecznikowy, 2 łyżki. łyżki cukru, octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, musztardy i mielonego czarnego pieprzu.

ubij wszystkie składniki na jednorodną mieszaninę, dodaj 5 łyżek. łyżki koperku. Sos powinien smakować słodko. Z fileta usuwam mieszankę koperkową i kroję rybę w cienkie plasterki. Rybę podaję na stole wraz z sosem i gotowanymi ziemniakami. Zalecać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy