skład / składniki
metoda gotowania
tradycyjna kuchnia Szwecji wraz z preferencjami kulinarnymi innych krajów skandynawskich, takich jak Norwegia i dania, jest dość tłusta i sycąca. Jego podstawą są dania z ryb i mięsa. Oferuję przepis, który wielu Szwedzkich kucharzy uwielbia gotować-to łosoś z sosem musztardowym. Układam filety rybne na folii. Mieszam 4 łyżki. łyżki koperku, granulowany cukier, sól i zmiażdżony biały pieprz. Posyp filet z łososia tą mieszanką. Układam kawałki jeden na drugim i szczelnie owijam folią. Umieszczam rybę pod uciskiem i wkładam do lodówki na 2-3 dni. Każdego dnia ryby należy obracać, a powstały sok spuścić. Aby przygotować sos, biorę olej słonecznikowy, 2 łyżki. łyżki cukru, octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, musztardy i mielonego czarnego pieprzu.
ubij wszystkie składniki na jednorodną mieszaninę, dodaj 5 łyżek. łyżki koperku. Sos powinien smakować słodko. Z fileta usuwam mieszankę koperkową i kroję rybę w cienkie plasterki. Rybę podaję na stole wraz z sosem i gotowanymi ziemniakami. Zalecać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g