Gruzińska letnia sałatka winno-czosnkowa

Prosta, pyszna sałatka to tylko magazyn witamin! Kiedy dopiero zaczynają sprzedawać młody czosnek, spieszę się na rynek i od razu kupuję kilka pęczków. Tam, gdzie go po prostu nie używam: zarówno do barszczu, jak i do sałatek i po prostu jem z daniami mięsnymi. Pewnego dnia, gdy moja fantazja się wyczerpała, a książka kucharska nie sugerowała świeżych pomysłów, wpadłem w oko z kawałkiem gazety, w którą był zawinięty... Nie, Nie młody czosnek, to byłoby zbyt bajkowe, ale pęczek kopru do konserwacji. Tam między prognozą pogody A telefonami redakcji było kilka krótkich przepisów kulinarnych, wśród których znalazła się gruzińska letnia sałatka winno-czosnkowa. & quot; Gruziński i winiarski jest piękny, że jest lato, nie pozwala zapomnieć o termometrze i gorącym słońcu, a czosnek i tak już nie mam dokąd pójść" - pomyślałem. i od razu przystąpiłem do gotowania.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 36 % 8 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

obrałem młody czosnek i pokroiłem go w paski. Następnie położyłem go w salaterce, zalewając soloną wrzącą wodą. Dosłownie pięć minut później spuściłem płyn przez durszlak. Zmieszałem ocet, wino, olej roślinny i lekko posoliłem dressing, a następnie zalałem go miękkim parzonym czosnkiem. Dałem mu dobrze ostygnąć, a następnie włożyłem do lodówki na godzinę.

od wczoraj wciąż mam kawałek zimnego gotowanego kurczaka. Tutaj właśnie się przydała, kiedy zjadłem cały talerz sałatki, nawet nie zapraszając nikogo do podzielenia się ze mną posiłkiem. Ale w przyszłości wielu miało okazję spróbować mojej gruzińskiej letniej sałatki winno-czosnkowej i nikt nie był obojętny. Z takim jedzeniem łączy się wszystko-ostry ser, zimne mięso, gotowana jagnięcina lub gotowana jagnięcina. Ale najlepiej podawać go na świeżym powietrzu z domowymi kiełbaskami gotowanymi na grillu. Zastąpienie młodego czosnku starym nie zadziała, nie powinieneś nawet próbować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy