skład / składniki
metoda gotowania
obrałem młody czosnek i pokroiłem go w paski. Następnie położyłem go w salaterce, zalewając soloną wrzącą wodą. Dosłownie pięć minut później spuściłem płyn przez durszlak. Zmieszałem ocet, wino, olej roślinny i lekko posoliłem dressing, a następnie zalałem go miękkim parzonym czosnkiem. Dałem mu dobrze ostygnąć, a następnie włożyłem do lodówki na godzinę.
od wczoraj wciąż mam kawałek zimnego gotowanego kurczaka. Tutaj właśnie się przydała, kiedy zjadłem cały talerz sałatki, nawet nie zapraszając nikogo do podzielenia się ze mną posiłkiem. Ale w przyszłości wielu miało okazję spróbować mojej gruzińskiej letniej sałatki winno-czosnkowej i nikt nie był obojętny. Z takim jedzeniem łączy się wszystko-ostry ser, zimne mięso, gotowana jagnięcina lub gotowana jagnięcina. Ale najlepiej podawać go na świeżym powietrzu z domowymi kiełbaskami gotowanymi na grillu. Zastąpienie młodego czosnku starym nie zadziała, nie powinieneś nawet próbować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g