konserwy ogórki na zimę

Świetne domowe przygotowanie pozwoli Ci cieszyć się ogórkami przez cały rok!
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 d

ten przepis kulinarny jest prawdopodobnie znany wielu, ale nadal chcę się nim podzielić, ponieważ jest to najprostszy z przepisów na domowe półfabrykaty.
warzywa leżą na dnie trzylitrowego słoika, ogórki są zwarte na wierzchu, gałązka koperku leży na wierzchu. Następnie ostrożnie wrzącą wodę wlewa się do środka słoika cienkim strumieniem, staramy się, aby wrząca woda spadła jak najmniej na ściany słoika, wtedy ściany ogrzeją się równomiernie, a słoik nie pęknie. Pozostaw słoik, uprzednio przykryty pokrywką, na chwilę, aż woda stanie się ciepła, około 10 minut. Następnie spuść wodę, dodaj kilka plasterków posiekanego czosnku do słoika i przygotuj marynatę z odsączonego płynu. Dodaj sól, cukier do pojemnika ze spuszczoną wodą i zagotuj. Gdy tylko marynata się zagotuje, dodaj ocet i natychmiast wlej do słoika z ogórkami. Napełnij słoik do samej góry, zwiń pokrywką, Odwróć dnem do góry, aby ogrzać pokrywkę i szczelnie przykryj. Możesz odwrócić i ukryć konserwowane ogórki do przechowywania w ciągu jednego dnia. Każde jedzenie zimą będzie smaczniejsze z ogórkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy