skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny jest prawdopodobnie znany wielu, ale nadal chcę się nim podzielić, ponieważ jest to najprostszy z przepisów na domowe półfabrykaty.
warzywa leżą na dnie trzylitrowego słoika, ogórki są zwarte na wierzchu, gałązka koperku leży na wierzchu. Następnie ostrożnie wrzącą wodę wlewa się do środka słoika cienkim strumieniem, staramy się, aby wrząca woda spadła jak najmniej na ściany słoika, wtedy ściany ogrzeją się równomiernie, a słoik nie pęknie. Pozostaw słoik, uprzednio przykryty pokrywką, na chwilę, aż woda stanie się ciepła, około 10 minut. Następnie spuść wodę, dodaj kilka plasterków posiekanego czosnku do słoika i przygotuj marynatę z odsączonego płynu. Dodaj sól, cukier do pojemnika ze spuszczoną wodą i zagotuj. Gdy tylko marynata się zagotuje, dodaj ocet i natychmiast wlej do słoika z ogórkami. Napełnij słoik do samej góry, zwiń pokrywką, Odwróć dnem do góry, aby ogrzać pokrywkę i szczelnie przykryj. Możesz odwrócić i ukryć konserwowane ogórki do przechowywania w ciągu jednego dnia. Każde jedzenie zimą będzie smaczniejsze z ogórkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g