marynowane śliwki na zimę jak oliwki

Chcesz zaskoczyć gości? Przygotuj tę niezwykłą przekąskę! Małe, ciemne śliwki bardzo przypominają wyglądem i smakiem oliwki.Ta przekąska jest idealna jako dodatek do dań rybnych lub mięsnych.
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 76 % 13 g
82 kcal
IG: 69 / 0 / 31

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Do tego przepisu bierzemy śliwkę niezbyt dużą, ciemną bardziej podobną do oliwek.

2. Myjemy i sortujemy śliwki, sortując niedojrzałe i zepsute owoce. Wykonujemy nakłucia w kilku miejscach.

3. Włóż śliwkę do wysterylizowanych słoików i zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na pięć minut.

4. Wlej wodę ze słoików do pojemnika i rozpuść cukier i sól, wymieszaj i wlej ocet, ponownie zagotuj.

5. Dodaj przyprawy do śliwek.
doprowadź solankę do wrzenia i ponownie napełnij słoiki. Wlej 1 łyżkę do każdego słoika. łyżka oleju, możesz użyć oliwy lub warzyw.

6. Zwijamy puszki, odwracamy i owijamy. Jak ostygnie, odkładamy do przechowywania. Przeznaczony na 1 litrowy słoik.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy