marynowane śliwki na zimę jak oliwki
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Do tego przepisu bierzemy śliwkę niezbyt dużą, ciemną bardziej podobną do oliwek.
2. Myjemy i sortujemy śliwki, sortując niedojrzałe i zepsute owoce. Wykonujemy nakłucia w kilku miejscach.
3. Włóż śliwkę do wysterylizowanych słoików i zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na pięć minut.
4. Wlej wodę ze słoików do pojemnika i rozpuść cukier i sól, wymieszaj i wlej ocet, ponownie zagotuj.
5. Dodaj przyprawy do śliwek.
doprowadź solankę do wrzenia i ponownie napełnij słoiki. Wlej 1 łyżkę do każdego słoika. łyżka oleju, możesz użyć oliwy lub warzyw.
6. Zwijamy puszki, odwracamy i owijamy. Jak ostygnie, odkładamy do przechowywania. Przeznaczony na 1 litrowy słoik.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g