skrzydełka marynowane w sosie miodowo-sojowym

szok! Tego jeszcze nie próbowałeś! Skosztuj naszego dania i ciesz się nim! Bardzo soczyste, smaczne, w sosie słodko-kwaśnym. Polizasz palce!!!!
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 17 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 14 % 5 g
192 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 35 min

1 kg skrzydełek z kurczaka opłucz, pokrój na stawy. Najmniejszą część skrzydła odłożyć(można ugotować zupę) resztę masy wysuszyć papierowym młotkiem.

teraz posmaruj skrzydełka 1-2 łyżkami oliwy z oliwek (można), pieprz, dodaj łyżkę miodu (cukru), 1-2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny. Dobrze wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.

teraz wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, dobrze podgrzej i rozłóż skrzydła, ale bez sosu. Lekko usmaż (zrumień) i dodaj pozostały sos, wymieszaj i przykryj, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, dodaj 1-2 łyżki. l pasta pomidorowa, wymieszaj, spróbuj smaku, jeśli jest solona i kolejne 7-10 minut, przygotuj nasze skrzydła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy