skrzydełka marynowane w miodzie
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1 kg skrzydełek z kurczaka opłucz, pokrój na stawy. Najmniejszą część skrzydła odłożyć(można ugotować zupę) resztę masy wysuszyć papierowym młotkiem.
teraz posmaruj skrzydełka 1-2 łyżkami oliwy z oliwek (można), pieprz, dodaj łyżkę miodu (cukru), 1-2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny. Dobrze wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
teraz wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, dobrze podgrzej i rozłóż skrzydła, ale bez sosu. Lekko usmaż (zrumień) i dodaj pozostały sos, wymieszaj i przykryj, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, dodaj 1-2 łyżki. l pasta pomidorowa, wymieszaj, spróbuj smaku, jeśli jest solona i kolejne 7-10 minut, przygotuj nasze skrzydła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g