Jak zrobić szybką marynowaną kapustę

kiszona kapusta nie jest trudna do ugotowania, wynik zachwyci!
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 4 h

posiekaj kapustę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Dobrze ugniatamy kapustę i mieszamy z marchewką. Jeśli dodasz kminek i pieprz, musisz dodać na tym etapie. Wkładamy kapustę do słoika, lekko ubijamy, aby leżała ciasno w słoiku.
zagotuj litr wody, zdejmij z ognia. Wlej sól i cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wlej ocet. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej.
wlej solankę do słoika cienkim strumieniem, zrób dziury w kapuście łyżką (łodygą), aby nadmiar powietrza wydostał się, a gotowana solanka była równomiernie rozprowadzona. Zamykamy plastikową pokrywką i wkładamy kapustę do lodówki na jeden dzień. Dzień później jest w pełni gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy