Jak zrobić szybką marynowaną kapustę
skład / składniki
24
porcje:
metoda gotowania
posiekaj kapustę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Dobrze ugniatamy kapustę i mieszamy z marchewką. Jeśli dodasz kminek i pieprz, musisz dodać na tym etapie. Wkładamy kapustę do słoika, lekko ubijamy, aby leżała ciasno w słoiku.
zagotuj litr wody, zdejmij z ognia. Wlej sól i cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wlej ocet. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej.
wlej solankę do słoika cienkim strumieniem, zrób dziury w kapuście łyżką (łodygą), aby nadmiar powietrza wydostał się, a gotowana solanka była równomiernie rozprowadzona. Zamykamy plastikową pokrywką i wkładamy kapustę do lodówki na jeden dzień. Dzień później jest w pełni gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g