Sałatka z marynowanymi małżami i kapustą pekińską
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
przepis kulinarny tej sałatki należy do kategorii domowych przepisów, ze względu na łatwość przygotowania. Kapusta pekińska nadaje sałatce świeżość i soczystość, cebula i małże są pikantne, a zielony groszek i jajka sprawiają, że jest sycąca. Próbowałem sałatki z marynowanymi małżami i kapustą chińską na urodzinach mojego przyjaciela i od tego czasu przygotowuję podobny posiłek nie tylko na święta. Posiekaj głowę czerwonej cebuli krótką słomką, tę samą procedurę wykonujemy z czerwoną papryką. Łączymy warzywa z zielonym groszkiem. Jajka kurze gotujemy na twardo, schładzamy, drobno siekamy, a następnie wysyłamy do sałatki. Dodaj tam kapustę chińską pokrojoną w paski. Małże wyjmujemy z marynaty i wkładamy do sałatki. Jeśli wolisz ostrzejszy smak sałatki, dodaj do niej kilka łyżek marynaty. Sałatkę doprawiamy marynowanymi małżami i kapustą chińską majonezem, solą, pieprzem i mieszamy wszystkie jej składniki. Możesz podać na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g