kapusta z burakami, marchewką i czosnkiem marynowana
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
z kapusty usuwamy łodygę i kroimy ją w kostki niezbyt duże, ale nie małe. Na grubej tarce pocieramy obrane buraki i marchewki. Bierzemy wygodny pojemnik i mieszamy w nim kapustę, marchewkę i buraki. Dodaj ostrą czerwoną paprykę (nie mieloną), pokrojoną w pierścienie, zmiażdżony czosnek (opcjonalnie).
wlej olej roślinny. Oddzielnie w przegotowanej ciepłej wodzie rozcieńczamy cukier, sól i ocet, gotujemy płyn. Jak tylko się zagotuje, natychmiast napełnij go kapustą. Odstawiamy na chwilę, po czym przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki. Taka kapusta jest marynowana dość szybko, po dniu można ją zjeść. Jednak im dłużej stoi, tym smaczniejszy jest wynik. Więc myślę, że warto dać jej co najmniej trzy dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g