kapusta z burakami, marchewką i czosnkiem marynowana

przepis na wspaniałą przekąskę! Zwróć uwagę! Czas gotowania 1 godzina. Marynata na 0,5 litra wody. Oferuję dobry przepis kulinarny kuchni gruzińskiej o tym, jak szybko i smacznie można przygotować kapustę z marynowanymi burakami. To jedzenie można nazwać dosłownie błyskawicznym, ponieważ można je wypróbować przez pierwszy dzień.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 65 % 13 g
96 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

z kapusty usuwamy łodygę i kroimy ją w kostki niezbyt duże, ale nie małe. Na grubej tarce pocieramy obrane buraki i marchewki. Bierzemy wygodny pojemnik i mieszamy w nim kapustę, marchewkę i buraki. Dodaj ostrą czerwoną paprykę (nie mieloną), pokrojoną w pierścienie, zmiażdżony czosnek (opcjonalnie).

wlej olej roślinny. Oddzielnie w przegotowanej ciepłej wodzie rozcieńczamy cukier, sól i ocet, gotujemy płyn. Jak tylko się zagotuje, natychmiast napełnij go kapustą. Odstawiamy na chwilę, po czym przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki. Taka kapusta jest marynowana dość szybko, po dniu można ją zjeść. Jednak im dłużej stoi, tym smaczniejszy jest wynik. Więc myślę, że warto dać jej co najmniej trzy dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy