ostra papryka marynowana z przyprawami i octem

zimą pod kocem będzie bardzo miło cieszyć się tym pysznym! Jak pisałam wcześniej, pikantne jedzenie było prawdziwym zbawieniem dla mojego chorego żołądka. Dlatego przez kilka lat z rzędu przygotowywanie ostrej papryki na zimę stało się moim głównym zadaniem. Podczas gdy moja mama zamyka pomidory-ogórki, dżemy-kompoty, przygotowuję ostrą paprykę na przyszłość, którą następnie wkładam do prawie wszystkich potraw (zupy, kotletów, mięsa, sałatek itp.). Oprócz mnie w naszej rodzinie nie ma miłośników takiej ekstremalności, więc zbieram paprykę w niezbyt dużych ilościach, ponieważ nawet mały kawałek wystarczy na ogień w ustach. Przepis, według którego przygotowuję ostrą paprykę na zimę, jest dość prosty.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d

dokładnie spłucz pieprz, posortuj.
umyj czosnek, obierz i pokrój na pół.
podpalamy garnek z wodą, do którego po zagotowaniu wody dodajemy ocet, olej, sól i przyprawy. Gotujemy powstałą mieszaninę przez 10 minut.
włóż czosnek, ostrą paprykę do czystych, wysterylizowanych słoików i wlej wszystko na samą szyję mieszanką octu.
papryka jest w pełni gotowa do spożycia za około tydzień.
najlepiej przechowywać słoiki z dala od światła słonecznego w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy