kiszone ogórki z keczupem, octem i chrzanem na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
opłucz ogórki, odcinając cały nadmiar. Napełnij zimną wodą przez 3-5 godzin, zmieniając ją na nową raz na godzinę.
do 3-litrowego słoika (sterylizuj!) rozłóż połowę zieleni, chrzan w plasterkach, pieprz.
następnie mocno wkładamy ogórki do słoika, przenosząc je z pozostałymi ziołami.
wlej wrzącą wodę do słoika i pozostaw na 15-20 minut na stole, przykrywając go pokrywką.
następnie spuść schłodzoną wodę; ogórki po raz drugi zalej wrzącą wodą, ponownie pozostaw na 15-20 minut.
teraz spuść wodę ze słoika do małego rondla, wlej do niego cukier i sól, dodaj keczup i gotuj przez kilka sekund.
wlej solankę do słoika z ogórkami,wlej & nbsp;ocet i zwiń metalową pokrywką.
zawiń słoik ogórków & nbsp;aż całkowicie ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g