wołowina marynowana w wódce

bardzo prosty przepis na niesamowicie pyszną wołowinę na przekąskę! Przepis jest tak prosty, jak pyszny wynik! Próbujemy!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 18 % 6 g
236 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania mięsa potrzebujemy dobrego kawałka. Najlepiej płaski, bez żył i tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż torebkę do zamrażarki żywności do formy do ciasta. Wlej do niego cukier, sól,pieprz. Wlej olej słonecznikowy i wódkę. Wszystko dobrze wymieszaj w torbie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz połóż mięso i dobrze zawiąż torbę. Włóż mięso do lodówki na trzy dni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie kilka razy dziennie pamiętaj o obracaniu mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowe mięso z marynaty, nie spłucz, ale po prostu zanurz w ręczniku papierowym. Mięso jest gotowe!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Włóż jajka na miękko do szklanki blendera, dodaj ocet, olej słonecznikowy. Dobrze przebij blenderem. Przed podaniem posiekaj cebulę i wyciśnij szczypiorek. Wymieszaj i podawaj.

takie mięso można przechowywać przez długi czas na dolnej półce lodówki połóż je na chłonnym papierze i od czasu do czasu Odwróć. Nie ma w co się pakować! A na każdym świątecznym stole zawsze będziesz mieć pyszną przekąskę w swoim arsenale. Pozostaje tylko przygotować sos. Ale nadal najlepiej smakuje świeżo ugotowany, podawany z sosem. Na zdjęciu jest to pierwszy etap namoczonego mięsa w wódce, z czasem ciemnieje.
finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy