wołowina marynowana w wódce
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania mięsa potrzebujemy dobrego kawałka. Najlepiej płaski, bez żył i tłuszczu.
Krok 2:
Włóż torebkę do zamrażarki żywności do formy do ciasta. Wlej do niego cukier, sól,pieprz. Wlej olej słonecznikowy i wódkę. Wszystko dobrze wymieszaj w torbie.
Krok 3:
Teraz połóż mięso i dobrze zawiąż torbę. Włóż mięso do lodówki na trzy dni.
Krok 4:
W tym czasie kilka razy dziennie pamiętaj o obracaniu mięsa.
Krok 5:
Wyjmij gotowe mięso z marynaty, nie spłucz, ale po prostu zanurz w ręczniku papierowym. Mięso jest gotowe!
Krok 6:
Przygotuj sos. Włóż jajka na miękko do szklanki blendera, dodaj ocet, olej słonecznikowy. Dobrze przebij blenderem. Przed podaniem posiekaj cebulę i wyciśnij szczypiorek. Wymieszaj i podawaj.
takie mięso można przechowywać przez długi czas na dolnej półce lodówki połóż je na chłonnym papierze i od czasu do czasu Odwróć. Nie ma w co się pakować! A na każdym świątecznym stole zawsze będziesz mieć pyszną przekąskę w swoim arsenale. Pozostaje tylko przygotować sos. Ale nadal najlepiej smakuje świeżo ugotowany, podawany z sosem. Na zdjęciu jest to pierwszy etap namoczonego mięsa w wódce, z czasem ciemnieje.
finita!Smacznego!
finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g