skład / składniki
metoda gotowania
oferuję wam, drogie hostessy, być może najbardziej niezwykłe danie z mojej książki kucharskiej. Zgadzam się, że ten przepis kulinarny jest dla amatorów, ponieważ nie każdemu spodoba się smak jarzębiny, wszyscy wiedzą, że jest gorzki!
jarzębina w puszkach używam głównie jako dekoracji do innych potraw. Wyobraź sobie, jak wygląda na przykład pieczony ptak ozdobiony taką jarzębiną. Najważniejsze jest to, że jagody można przechowywać przez kilka miesięcy. Uwielbiam zaskakiwać moich gości na Nowy Rok lub urodziny (i mam go na wiosnę).
więc umyj szczotki jarzębiny pod bieżącą zimną wodą i posortuj, złe jagody należy usunąć. Cukier zalej wrzącą wodą i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj ocet i zagotuj.
sterylizujemy słoiki . jarzębinę wraz z liśćmi szczelnie wkładamy do słoików i zalewamy wrzącą marynatą. Zwijamy i usuwamy w ciepłe miejsce. Zwykle przykrywam słoiki ciepłym kocem przez kilka dni. Następnie przechowuję jarzębinę w puszkach w temperaturze pokojowej.
podaję pikantną jarzębinę jako przystawkę lub jako dekorację dań mięsno-drobiowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Aronia Jarzębina - 52 kcal/100g
- Jarzębina zwyczajna - 43 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g