skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak po prostu przygotować chrupiące kiszone ogórki bez dodatku cukru i sterylizacji, które ze względu na swój wspaniały smak bez wątpienia spodoba się wielu? Przede wszystkim dobrze myjemy i wstępnie moczymy wymaganą liczbę ogórków w misce, z których odcinamy końcówki, a następnie przygotowujemy niezbędne przyprawy do zbioru i konserwacji marynowanych ogórków na zimę.
Krok 2:
Aby przygotować ogórki, weź wymaganą liczbę sterylnych słoików litrowych, a następnie włóż do każdego z nich pięć do siedmiu groszków czarnego pieprzu, a następnie dodaj do każdego dwa ząbki czosnku, jeden parasol suchego kopru i jeden liść laurowy.
Krok 3:
Umieść dwa lub trzy liście porzeczki w każdym ze słoików, które można zastąpić liśćmi dębu lub czeremchy, i dodaj do każdego słoika czerwoną paprykę do smaku.
Krok 4:
Włóż ogórki do słoików i napełnij je dość mocno.
Krok 5:
Weź odpowiedni rondel i napełnij go wodą, na jeden litr marynaty jeden kilogram ogórków, a następnie umieść go na kuchence i zagotuj wodę, a następnie wlej do niego grubo zmieloną sól do solenia.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj sól w rondlu i przykryj pokrywką, a następnie gotuj wodę przez dwie minuty, aby lepiej rozpuścić sól.
Krok 7:
Weź odpowiednią miskę i włóż do niej odpowiednią ilość wcześniej dobrze umytych pokrywek, które następnie zalej wrzącą wodą.
Krok 8:
Wlej gotowaną solankę do słoików z ogórkami i napełnij je solanką aż do góry.
Krok 9:
Przykryj słoiki pokrywkami i pozwól ogórkom rozgrzać się przez dziesięć minut.
Krok 10:
Po upływie czasu wlej solankę ze słoików do garnka umieszczonego na kuchence, a następnie zamknij ją pokrywką i włącz kuchenkę, zagotuj marynatę.
Krok 11:
Wlej 9% octu stołowego do rondla, w ilości stu mililitrów octu na litr marynaty, a następnie zamknij patelnię pokrywką i ponownie zagotuj marynatę.
Krok 12:
Wlej gotowaną marynatę do słoików z ogórkami i napełnij je marynatą do samej góry, a następnie szczelnie zamknij pokrywkami.
Krok 13:
Odwróć zamknięte puszki i sprawdź szczelność, a następnie przykryj je ciepłym kocem lub kocem na kilka godzin, aż całkowicie ostygną.
Krok 14:
Gdy słoiki całkowicie ostygną, odwróć je ponownie i wyjmij do przechowywania w odpowiednim miejscu oprócz piwnicy.
Krok 15:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację pikli na zimę bez sterylizacji, które są chrupiące i umiarkowanie słodkie! Dość szybko i łatwo ugotowane na zimę nieskazitelne marynaty mają niezapomniany smak i z pewnością będą świetną opcją na przystawkę do każdego przystawki. Konserwowanie i zbieranie ogórków na zimę pozwala w zimnych porach roku nasycić organizm naturalnymi witaminami, które aktywują odporność! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g