ogórki kiszone bez cukru i sterylizacji

Naturalne witaminy aktywujące odporność zimą! Dość prosty przepis na przygotowanie i konserwację chrupiących ogórków kiszonych bez sterylizacji na zimę, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
7 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak po prostu przygotować chrupiące kiszone ogórki bez dodatku cukru i sterylizacji, które ze względu na swój wspaniały smak bez wątpienia spodoba się wielu? Przede wszystkim dobrze myjemy i wstępnie moczymy wymaganą liczbę ogórków w misce, z których odcinamy końcówki, a następnie przygotowujemy niezbędne przyprawy do zbioru i konserwacji marynowanych ogórków na zimę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ogórki, weź wymaganą liczbę sterylnych słoików litrowych, a następnie włóż do każdego z nich pięć do siedmiu groszków czarnego pieprzu, a następnie dodaj do każdego dwa ząbki czosnku, jeden parasol suchego kopru i jeden liść laurowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść dwa lub trzy liście porzeczki w każdym ze słoików, które można zastąpić liśćmi dębu lub czeremchy, i dodaj do każdego słoika czerwoną paprykę do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż ogórki do słoików i napełnij je dość mocno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź odpowiedni rondel i napełnij go wodą, na jeden litr marynaty jeden kilogram ogórków, a następnie umieść go na kuchence i zagotuj wodę, a następnie wlej do niego grubo zmieloną sól do solenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj sól w rondlu i przykryj pokrywką, a następnie gotuj wodę przez dwie minuty, aby lepiej rozpuścić sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź odpowiednią miskę i włóż do niej odpowiednią ilość wcześniej dobrze umytych pokrywek, które następnie zalej wrzącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gotowaną solankę do słoików z ogórkami i napełnij je solanką aż do góry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj słoiki pokrywkami i pozwól ogórkom rozgrzać się przez dziesięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu wlej solankę ze słoików do garnka umieszczonego na kuchence, a następnie zamknij ją pokrywką i włącz kuchenkę, zagotuj marynatę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej 9% octu stołowego do rondla, w ilości stu mililitrów octu na litr marynaty, a następnie zamknij patelnię pokrywką i ponownie zagotuj marynatę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej gotowaną marynatę do słoików z ogórkami i napełnij je marynatą do samej góry, a następnie szczelnie zamknij pokrywkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć zamknięte puszki i sprawdź szczelność, a następnie przykryj je ciepłym kocem lub kocem na kilka godzin, aż całkowicie ostygną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy słoiki całkowicie ostygną, odwróć je ponownie i wyjmij do przechowywania w odpowiednim miejscu oprócz piwnicy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację pikli na zimę bez sterylizacji, które są chrupiące i umiarkowanie słodkie! Dość szybko i łatwo ugotowane na zimę nieskazitelne marynaty mają niezapomniany smak i z pewnością będą świetną opcją na przystawkę do każdego przystawki. Konserwowanie i zbieranie ogórków na zimę pozwala w zimnych porach roku nasycić organizm naturalnymi witaminami, które aktywują odporność! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy