Pieprz namoczony

Prosty i bardzo smaczny przepis nie pozostawi nikogo obojętnym!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
55 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

papryka nasączona na zimę jest bardzo smacznym i zdrowym jedzeniem, ponieważ do gotowania nie stosuje się konserwantów, a co najważniejsze, słoik nie zamyka się hermetycznie. Ten przepis kulinarny został mi doradzony w Mołdawii, a oni dużo wiedzą o domowych preparatach.
wybiera się najbardziej dojrzałe i mięsiste owoce, usuwa się nasiona i każdy kroi się na 4 części. Następnie posyp każdą część połową zmieszaną ze sobą, cukrem i solą. Pozostaw wszystkie godziny na 6-8, aż sok się uwolni. Odcedź sok i dodaj pozostały cukier, sól, olej i ocet. Marchewki siekamy w paski, podobnie jak korzeń selera, kalafior dzielimy na kwiatostany, drobno kroimy natkę pietruszki. Wszystko to wymieszaj z pieprzem, aż będzie gładkie. Wkładamy solankę do ognia, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do mieszanki warzywnej. Czekamy, aż mieszanina ostygnie. Wkładamy wszystko do słoików, uzupełniamy solanką, przechowujemy w piwnicy lub innym zimnym pomieszczeniu. Namoczona papryka jest przechowywana przez 4-6 miesięcy, z reguły do świąt noworocznych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy