skład / składniki
metoda gotowania
papryka nasączona na zimę jest bardzo smacznym i zdrowym jedzeniem, ponieważ do gotowania nie stosuje się konserwantów, a co najważniejsze, słoik nie zamyka się hermetycznie. Ten przepis kulinarny został mi doradzony w Mołdawii, a oni dużo wiedzą o domowych preparatach.
wybiera się najbardziej dojrzałe i mięsiste owoce, usuwa się nasiona i każdy kroi się na 4 części. Następnie posyp każdą część połową zmieszaną ze sobą, cukrem i solą. Pozostaw wszystkie godziny na 6-8, aż sok się uwolni. Odcedź sok i dodaj pozostały cukier, sól, olej i ocet. Marchewki siekamy w paski, podobnie jak korzeń selera, kalafior dzielimy na kwiatostany, drobno kroimy natkę pietruszki. Wszystko to wymieszaj z pieprzem, aż będzie gładkie. Wkładamy solankę do ognia, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do mieszanki warzywnej. Czekamy, aż mieszanina ostygnie. Wkładamy wszystko do słoików, uzupełniamy solanką, przechowujemy w piwnicy lub innym zimnym pomieszczeniu. Namoczona papryka jest przechowywana przez 4-6 miesięcy, z reguły do świąt noworocznych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g