lekko solone ogórki z chrzanem i czosnkiem
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj świeże ogórki w zimnej wodzie, odetnij końcówki z obu stron.
umyj i pokrój koperek i liście chrzanu.
nie obieraj czosnku z łuski, rozbij młotkiem (lub zmiażdż nożem).
przygotowane przyprawy podziel na dwie części, połóż jedną część na dnie przygotowanego słoika, następnie ogórki, ponownie przyprawy i połóż ogórki do góry.
wlać gorącą przegotowaną solankę: na 1 litr wody parasol koperkowy i 1 stół. łyżka soli.
Zamknij nylonową pokrywkę i odstaw w chłodne miejsce.
po 5-6 godzinach ogórki są gotowe.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g