lekko solone ogórki z chrzanem i czosnkiem

lekko solone ogórki to świetna przekąska i składnik wielu sałatek! Lekko solone ogórki to jeden z najszybszych przepisów kulinarnych, najlepiej na początku lata, kiedy zbiory ogórków dopiero się zaczynają, a ponadto jest również doskonałym dodatkiem, jako przystawka, do innych potraw i samodzielnego jedzenia. Lato, upał, więc chcę czegoś orzeźwiającego... Otwierasz lodówkę... I oto patrzą na Ciebie, takie chrupiące, pyszne lekko solone ogórki. A kiedy zdążyli dostać się do lodówki? Od rana ich tam nie było....
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
16 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

umyj świeże ogórki w zimnej wodzie, odetnij końcówki z obu stron.
umyj i pokrój koperek i liście chrzanu.
nie obieraj czosnku z łuski, rozbij młotkiem (lub zmiażdż nożem).
przygotowane przyprawy podziel na dwie części, połóż jedną część na dnie przygotowanego słoika, następnie ogórki, ponownie przyprawy i połóż ogórki do góry.
wlać gorącą przegotowaną solankę: na 1 litr wody parasol koperkowy i 1 stół. łyżka soli.
Zamknij nylonową pokrywkę i odstaw w chłodne miejsce.
po 5-6 godzinach ogórki są gotowe.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy