pomidory w puszkach
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
i przygotowuje się w ten sposób: na dnie wysterylizowanego trzylitrowego słoika należy umieścić pokruszone ząbki czosnku, cebulę, koperek, liście chrzanu, liście porzeczki i ziarna pieprzu. Umieść czyste pomidory w przygotowanym słoiku, zalewając je wrzącą wodą przez 10 minut. Po chwili spuść nadzienie na patelnię. Dodaj cukier, sól i podgrzej do wrzenia, a następnie wlej ocet. Ułożone pomidory zalać wrzącą solanką i natychmiast zwinąć pokrywkami. Następnie odwracając słoik do góry nogami, zawiń go, aż całkowicie ostygnie. Po ostygnięciu puszki należy ją usunąć w zimne miejsce.
pomidory w puszkach są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g