Co się stanie, jeśli zdrowa cebula będzie również bardzo smaczna? W kuchni gruzińskiej nigdzie nie ma cebuli w marynacie: do wszelkich dań mięsnych jest zwykle podawany z ogromną ilością zieleni. Istnieje wiele sposobów marynowania cebuli, ale cebula w pikantnej marynacie w stylu gruzińskim najlepiej komponuje się z każdym jedzeniem gotowanym na grillu. Przygotowanie w warunkach polowych jest bardzo proste. A vinaigrette jest po prostu niezrównany, jego smak nadaje się do każdej pikantnej sałatki. Miłośnicy płonącego kaukaskiego jedzenia mogą go jeść tylko jako jedyny lub dodatkowy dodatek do każdego codziennego posiłku, który pikantna cebula w gruzińskiej marynacie nada wakacyjny smak i stworzy odpowiedni nastrój dla wszystkich zgromadzonych przy stole. Gotuję go od bardzo dawna i nawet nie pamiętam dokładnie, jak trafił do mnie jego przepis kulinarny: albo usłyszałem go w podmiejskim pociągu, albo przeczytałem w jakimś czasopiśmie. Ale to nie ma znaczenia. O wiele bardziej interesujący jest sam przepis kulinarny.
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny
25
%
1
g
tłuszcze
0
%
0
g
węglowodany
75
%
3
g
18
kcal
IG:
100
/
0
/
0
metoda gotowania
czas gotowania:
1 h
PT1H
zaczynam od przygotowania marynaty. Tutaj wszystko jest proste-mieszam wodę z octem, solą-cukrem i przyprawami. W tym czasie woda w garnku gotuje się na kuchence. We wrzącej wodzie przez kilka minut opuszczam nieobraną cebulę. Po wyjęciu go i odczekaniu, aż ostygnie, oczyszczam go z łusek, szyi i korzenia. Podgrzewam wodę, ale nie doprowadzam do wrzenia i rozpuszczam w niej trochę soli.
następnie przez kilka minut trzymam obraną cebulę w ciepłej, słonawej wodzie. Następnie wlewam marynatę z wody, octu, soli, cukru i przypraw i trzymam przez około pół godziny. To kończy gotowanie. Pozostaje tylko trochę ostudzić i podawać z innymi potrawami, krojąc w dowolny sposób: pierścienie, półpierścienie, paski. Możesz ciąć, jak chcesz i jak potrzebujesz, przepis kulinarny nie zawiera żadnych specjalnych zaleceń.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy