cebula w pikantnej marynacie po gruzińsku

Co się stanie, jeśli zdrowa cebula będzie również bardzo smaczna? W kuchni gruzińskiej nigdzie nie ma cebuli w marynacie: do wszelkich dań mięsnych jest zwykle podawany z ogromną ilością zieleni. Istnieje wiele sposobów marynowania cebuli, ale cebula w pikantnej marynacie w stylu gruzińskim najlepiej komponuje się z każdym jedzeniem gotowanym na grillu. Przygotowanie w warunkach polowych jest bardzo proste. A vinaigrette jest po prostu niezrównany, jego smak nadaje się do każdej pikantnej sałatki. Miłośnicy płonącego kaukaskiego jedzenia mogą go jeść tylko jako jedyny lub dodatkowy dodatek do każdego codziennego posiłku, który pikantna cebula w gruzińskiej marynacie nada wakacyjny smak i stworzy odpowiedni nastrój dla wszystkich zgromadzonych przy stole. Gotuję go od bardzo dawna i nawet nie pamiętam dokładnie, jak trafił do mnie jego przepis kulinarny: albo usłyszałem go w podmiejskim pociągu, albo przeczytałem w jakimś czasopiśmie. Ale to nie ma znaczenia. O wiele bardziej interesujący jest sam przepis kulinarny.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
18 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zaczynam od przygotowania marynaty. Tutaj wszystko jest proste-mieszam wodę z octem, solą-cukrem i przyprawami. W tym czasie woda w garnku gotuje się na kuchence. We wrzącej wodzie przez kilka minut opuszczam nieobraną cebulę. Po wyjęciu go i odczekaniu, aż ostygnie, oczyszczam go z łusek, szyi i korzenia. Podgrzewam wodę, ale nie doprowadzam do wrzenia i rozpuszczam w niej trochę soli.
następnie przez kilka minut trzymam obraną cebulę w ciepłej, słonawej wodzie. Następnie wlewam marynatę z wody, octu, soli, cukru i przypraw i trzymam przez około pół godziny. To kończy gotowanie. Pozostaje tylko trochę ostudzić i podawać z innymi potrawami, krojąc w dowolny sposób: pierścienie, półpierścienie, paski. Możesz ciąć, jak chcesz i jak potrzebujesz, przepis kulinarny nie zawiera żadnych specjalnych zaleceń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy