skład / składniki
metoda gotowania
znajomy, wielki fan pysznych i zdrowych potraw podzielił się przepisem kulinarnym. Jej jedzenie, to dokładne obliczenie i połączenie smaku, użyteczności i rozsądnego eksperymentu. Postanowiła więc jakoś całkowicie zakonserwować pieprz, aby później można go było zjeść i dodać do jakiejś strasznie zdrowej zupy warzywnej, a może nawet nadziewać ją czymś bardzo korzystnym dla organizmu, na przykład warzywami. A teraz, proszę, przed tobą, papryka w puszkach. Ja wprawdzie nie zaryzykowałam, ale jeść tak po prostu, to zawsze proszę. I można go smażyć z cebulą i marchewką, pyszne. Tylko jej nie mów, bo nie pomijaj wykładów o szkodliwości smażenia dla zdrowia.
w papryce przecinamy obie końcówki, w sensie zarówno dolnej, jak i górnej z nasionami. Blanszować we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty i ostudzić. Wkładamy strąki do siebie i wkładamy do słoików.
dodaj łyżkę soli i trzy łyżki 5% octu do litrowego słoika, wrzuć tam koperek i mały kawałek ostrej papryki, aby uzyskać ostrość i skórkę. Wlać wrzącą wodę. Sterylizujemy przez 10-12 minut, zwijamy. Odwróć, zawiń i schłodź.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g