papryka konserwowa

nie ustępuje niczym świeżemu! Można powiedzieć, że jest jeszcze smaczniejszy! Łatwiej!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d

znajomy, wielki fan pysznych i zdrowych potraw podzielił się przepisem kulinarnym. Jej jedzenie, to dokładne obliczenie i połączenie smaku, użyteczności i rozsądnego eksperymentu. Postanowiła więc jakoś całkowicie zakonserwować pieprz, aby później można go było zjeść i dodać do jakiejś strasznie zdrowej zupy warzywnej, a może nawet nadziewać ją czymś bardzo korzystnym dla organizmu, na przykład warzywami. A teraz, proszę, przed tobą, papryka w puszkach. Ja wprawdzie nie zaryzykowałam, ale jeść tak po prostu, to zawsze proszę. I można go smażyć z cebulą i marchewką, pyszne. Tylko jej nie mów, bo nie pomijaj wykładów o szkodliwości smażenia dla zdrowia.
w papryce przecinamy obie końcówki, w sensie zarówno dolnej, jak i górnej z nasionami. Blanszować we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty i ostudzić. Wkładamy strąki do siebie i wkładamy do słoików.
dodaj łyżkę soli i trzy łyżki 5% octu do litrowego słoika, wrzuć tam koperek i mały kawałek ostrej papryki, aby uzyskać ostrość i skórkę. Wlać wrzącą wodę. Sterylizujemy przez 10-12 minut, zwijamy. Odwróć, zawiń i schłodź.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy