Sunomono

pikantna sałatka, która może być świetnym lekkim dodatkiem do ryb.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

Sunomono-z pozoru jest to zwykła sałatka, ale ma kilka charakterystycznych cech. Nie jest doprawiany majonezem, więc może być stosowany w żywieniu dietetycznym. Jako podstawę możesz wziąć prawie każde warzywo. Eksperymentuj, a na pewno wybierzesz to, co ci się spodoba!
i przygotowuje się bardzo prosto. Ogórki pokroić w bardzo cienkie, przezroczyste plastry, posypać solą i odstawić na 15 min. powinny dać sok, który następnie należy spuścić. Moczyć uakame przez 10-15 minut, spuścić wodę. Obierz i pokrój imbir na bardzo małe kawałki. Po przygotowaniu bazy do sałatki zaczynamy przygotowywać sos. Wymieszaj 2 łyżki octu ze stewią do smaku. Wymieszaj ogórek, wodorosty, imbir i sos i wstaw do lodówki na 20 minut przed podaniem. Do smaku dodałem też trochę nasion sezamu.
jak widzisz nie ma nic niezwykłego, ale w zamian otrzymujemy pyszne i zdrowe jedzenie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Glony - 25   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Stewia w saszetkach - 0   kcal/100g

Podobne przepisy