skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Sunomono-z pozoru jest to zwykła sałatka, ale ma kilka charakterystycznych cech. Nie jest doprawiany majonezem, więc może być stosowany w żywieniu dietetycznym. Jako podstawę możesz wziąć prawie każde warzywo. Eksperymentuj, a na pewno wybierzesz to, co ci się spodoba!
i przygotowuje się bardzo prosto. Ogórki pokroić w bardzo cienkie, przezroczyste plastry, posypać solą i odstawić na 15 min. powinny dać sok, który następnie należy spuścić. Moczyć uakame przez 10-15 minut, spuścić wodę. Obierz i pokrój imbir na bardzo małe kawałki. Po przygotowaniu bazy do sałatki zaczynamy przygotowywać sos. Wymieszaj 2 łyżki octu ze stewią do smaku. Wymieszaj ogórek, wodorosty, imbir i sos i wstaw do lodówki na 20 minut przed podaniem. Do smaku dodałem też trochę nasion sezamu.
jak widzisz nie ma nic niezwykłego, ale w zamian otrzymujemy pyszne i zdrowe jedzenie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Glony - 25 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Stewia w saszetkach - 0 kcal/100g