skład / składniki
metoda gotowania
w zimnej wodzie rozpuść żelatynę i pozostaw do spęcznienia na 1-2 godziny.
z kurczaka ugotuj bulion, dodając obraną całą cebulę i marchewkę, sól.
oddziel mięso (z bulionu) od kości.
odcedź bulion i rozpuść spuchniętą żelatynę w gorącej wodzie-podgrzewaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
pokrój mięso gotowanego kurczaka na małe kawałki.
pokrój ogórki kiszone w plasterki lub półkola.
Wytnij gwiazdki lub inne figurki z gotowanej marchewki.
do przygotowanej formy wlać cienką warstwę bulionu z rozpuszczoną żelatyną (galaretką), umieścić w zimnym miejscu i lekko zgęstnieć.
umieść kwiaty marchewki, zioła, kawałki ogórków itp.w zagęszczonej, ale niezastąpionej galaretce i tym podobne. i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
połóż kawałki kurczaka na zamrożonej warstwie galaretki, ogórki na wierzchu i zalej kolejną warstwą galaretki. Umieść na zimno, aż całkowicie stwardnieje.
w ten sposób ułóż całe mięso, aż Forma się wypełni - każdą warstwę polewając galaretką i schładzając, aż żelatyna stwardnieje.
gdy galaretka dobrze się ułoży, opuść formę z galaretką na ~1 minutę do gorącej wody i odwróć na półmisek spodem do góry.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g