galaretka z kurczaka z kiszonymi ogórkami

innym pysznym daniem na lunch lub kolację jest galaretka z kurczaka.
ValentinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 13 % 2 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

w zimnej wodzie rozpuść żelatynę i pozostaw do spęcznienia na 1-2 godziny.
z kurczaka ugotuj bulion, dodając obraną całą cebulę i marchewkę, sól.
oddziel mięso (z bulionu) od kości.
odcedź bulion i rozpuść spuchniętą żelatynę w gorącej wodzie-podgrzewaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
pokrój mięso gotowanego kurczaka na małe kawałki.
pokrój ogórki kiszone w plasterki lub półkola.
Wytnij gwiazdki lub inne figurki z gotowanej marchewki.
do przygotowanej formy wlać cienką warstwę bulionu z rozpuszczoną żelatyną (galaretką), umieścić w zimnym miejscu i lekko zgęstnieć.
umieść kwiaty marchewki, zioła, kawałki ogórków itp.w zagęszczonej, ale niezastąpionej galaretce i tym podobne. i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
połóż kawałki kurczaka na zamrożonej warstwie galaretki, ogórki na wierzchu i zalej kolejną warstwą galaretki. Umieść na zimno, aż całkowicie stwardnieje.
w ten sposób ułóż całe mięso, aż Forma się wypełni - każdą warstwę polewając galaretką i schładzając, aż żelatyna stwardnieje.
gdy galaretka dobrze się ułoży, opuść formę z galaretką na ~1 minutę do gorącej wody i odwróć na półmisek spodem do góry.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy