nuggetsy z kurczaka z parmezanem i czosnkiem na patelni
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę.
Krok 2:
2. W misce wymieszaj jajko z mlekiem, mielonym czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 3:
3. Osobno przygotuj szerokie naczynia z bułką tartą.
Krok 4:
4. Pokrój ser w kostkę, cztery mniejsze niż pokrojone w kostkę mięso. 5. Zrób szersze nacięcie w każdym kawałku fileta i włóż tam kostkę sera. Wsuń go głębiej do mięsa.
Krok 5:
6. Lubię bryłki ostrzejsze,
Krok 6:
Dlatego pieprz i sól nadziewane serem filety do panierowania.
Krok 7:
Jeśli chcesz, aby bryłki były delikatniejsze, nie rób tego (wystarczy umiarkowanie przyprawiona panierka).
Krok 8:
7. Zanurz każdy kawałek fileta w sosie jajeczno-mlecznym, a następnie zwiń w bułkę tartą.
Krok 9:
8. Smażyć nuggetsy z kurczaka z serem na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Krok 10:
Smacznego!
Krok 11:
Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g