basturma wołowa według klasycznego ormiańskiego przepisu

świetną suszoną wołowiną w domu jest basturma. Powiemy Ci, jak zrobić basturmę wołową według klasycznej Ormiańskiej receptury. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednie mięso. Do przepisu wzięliśmy biały balyk, ale wystarczy jabłko wołowe. Mięso powinno być świeże.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 8 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 8 % 1 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 27 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz mięso pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem. Widelcem wykonuj nakłucia ze wszystkich stron balyka, aby poprawić odpływ nadmiaru płynu podczas solenia mięsa. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia, uprzednio wlewając sól na dno. Po umieszczeniu mięsa w naczyniu zasypiamy solą do góry. W naszym przypadku potrzebowaliśmy około 2 kg soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj naczynia pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na trzy dni. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso i myjemy je z soli pod zimną bieżącą wodą. Ponownie osusz czystym ręcznikiem lub serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zdradzić pożądany kształt (opcjonalnie), mięso umieszczamy pod prowizoryczną prasą na jeden dzień. Użyliśmy deski i słoików z wodą. Po dniu balyk nabrał spłaszczonego kształtu i teraz Można go zawiesić na haku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotowujemy powłokę. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie wskazane dla niej suche składniki i trzy czosnek na drobnej tarce lub zmiażdż. Potrzebujemy mąki, aby zdradzić mieszanki lepkości. Dodaj tyle wody do mieszanki, aby uzyskać pastowatą substancję, która będzie wygodna do pokrycia balku. Pozostaje nam nałożyć Powstałą pastę gęstą warstwą na balkę w taki sposób, aby nie było ani jednego miejsca, które nie zostało pokryte.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ta operacja jest wygodna do wykonania za pomocą silikonowej szpatułki. Musisz szybko pokryć, aby przyprawy nie miały czasu wyschnąć przed czasem. Jeśli przyprawy wyschły, dodaj trochę wody i kontynuuj operację. Ostatni szlif: ręką zwilżoną wodą wygładzamy pastę na całej powierzchni balyka, aby wygładzić nierówności i wypełnić małe puste przestrzenie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Deli wkładamy do lodówki na 25-30 dni, zawieszając na haczyku. Do tego przystosowaliśmy drzwi lodówki. Po upływie tego czasu usuwamy Deli z haka, kroimy w cienkie plasterki i jemy sami, traktujemy przyjaciół, gości, sąsiadów. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g
  • Sumak - 298   kcal/100g

Podobne przepisy