skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz mięso pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem. Widelcem wykonuj nakłucia ze wszystkich stron balyka, aby poprawić odpływ nadmiaru płynu podczas solenia mięsa. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia, uprzednio wlewając sól na dno. Po umieszczeniu mięsa w naczyniu zasypiamy solą do góry. W naszym przypadku potrzebowaliśmy około 2 kg soli.
Krok 2:
Przykryj naczynia pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na trzy dni. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso i myjemy je z soli pod zimną bieżącą wodą. Ponownie osusz czystym ręcznikiem lub serwetkami.
Krok 3:
Aby zdradzić pożądany kształt (opcjonalnie), mięso umieszczamy pod prowizoryczną prasą na jeden dzień. Użyliśmy deski i słoików z wodą. Po dniu balyk nabrał spłaszczonego kształtu i teraz Można go zawiesić na haku.
Krok 4:
Teraz przygotowujemy powłokę. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie wskazane dla niej suche składniki i trzy czosnek na drobnej tarce lub zmiażdż. Potrzebujemy mąki, aby zdradzić mieszanki lepkości. Dodaj tyle wody do mieszanki, aby uzyskać pastowatą substancję, która będzie wygodna do pokrycia balku. Pozostaje nam nałożyć Powstałą pastę gęstą warstwą na balkę w taki sposób, aby nie było ani jednego miejsca, które nie zostało pokryte.
Krok 5:
Ta operacja jest wygodna do wykonania za pomocą silikonowej szpatułki. Musisz szybko pokryć, aby przyprawy nie miały czasu wyschnąć przed czasem. Jeśli przyprawy wyschły, dodaj trochę wody i kontynuuj operację. Ostatni szlif: ręką zwilżoną wodą wygładzamy pastę na całej powierzchni balyka, aby wygładzić nierówności i wypełnić małe puste przestrzenie.
Krok 6:
Deli wkładamy do lodówki na 25-30 dni, zawieszając na haczyku. Do tego przystosowaliśmy drzwi lodówki. Po upływie tego czasu usuwamy Deli z haka, kroimy w cienkie plasterki i jemy sami, traktujemy przyjaciół, gości, sąsiadów. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g
- Sumak - 298 kcal/100g