pyszna pasta czekoladowa
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw przepuszczamy orzechy włoskie przez maszynę do mięsa. Możesz je również zmielić w blenderze.
następnie wymieszaj kakao z cukrem i mąką. Powinna wyjść jednorodna mieszanina. Następnie wlej mleko do tej mieszanki, dodaj śmietanę. Dobrze wszystko wymieszaj.
kładziemy masę na ogniu i trzymamy na bardzo małym ogniu (cały czas mieszając) przez piętnaście minut.
gdy tylko pasta czekoladowa zgęstnieje, natychmiast dodaj orzechy włoskie, ponownie wymieszaj i ostudź.
podawaj pastę czekoladową na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g