Sałatka Chuka z sosem orzechowym

lubisz egzotyczne? W takim razie ta bomba witaminowa z Japonii jest dla ciebie! Popatrzeć. Wodorosty Chuka (lub wakame) są dość popularnym składnikiem wielu potraw tradycyjnej kuchni japońskiej. Japończycy słyną ze starannego podejścia do wyboru żywności, w ich codziennej diecie znajdują się tylko zdrowe i niezbędne produkty, w tym wodorosty Chuka. Wakame można kupić w postaci mrożonej lub marynowanej, same w sobie są produktem samowystarczalnym, wystarczy polać dressingiem. Lubię sałatkę Chuka w połączeniu z sosem orzechowym, ale ponieważ znalezienie jej jest dość problematyczne, przygotujemy ją sami
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 41 % 13 g
168 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto niezbędne składniki sałatki Chuka. Jeśli glony są zamrożone, należy je najpierw rozmrozić, ale wziąłem marynowane. Sałatka Chuka to w zasadzie wodorosty polane dressingiem i posypane sezamem. Ale o tym w porządku!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sezam trochę usmaż

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oto jak piękny okazał się

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A teraz dodaj wszystkie inne składniki do wakamy: olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, wodę, skrobię, posyp sezamem i wszystko wymieszaj. To wszystko-nasza sałatka Chuka jest gotowa! Powtarzam, można go już jeść w tej formie. Ale będzie jeszcze smaczniejszy w połączeniu z sosem orzechowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A do tego potrzebujemy: orzeszków ziemnych, sezamu, oleju sezamowego, cukru, musztardy, wody, soku z cytryny i sosu sojowego (z jakiegoś powodu zapomniałem go sfotografować). W razie potrzeby możesz dodać olej roślinny - dodałem, ale według mojego gustu okazało się trochę tłuste, następnym razem zrobię to bez niego

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Orzeszki ziemne z sezamem podsmażamy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel w blenderze przez 2-3 minuty

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto, co się stało

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A teraz dodaj wszystkie inne składniki. Przecieramy jeszcze kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mam dość gęsty sos, lubię go w tej wersji. To jest dla amatora-smak i konsystencję można zmieniać, jeśli chcesz bardziej płynny-dodaj wodę, spróbuj i dodaj składniki według własnych upodobań!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Taki jest piękny!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    A teraz rozłóż naszą Chuca na talerzu i podawaj z sosem orzechowym i cytryną!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Witaminizuj się! Smacznego!

a teraz trochę informacji z Internetu w celach informacyjnych. Skład wodorostów wakame mówi sam za siebie: witaminy C i E, duże ilości jodu i wapnia. Główną korzyścią dla ludzkiego ciała jest unikalny skład witaminowo-mineralny alg Chuka naturalnego pochodzenia. Są częścią niektórych środków tradycyjnej medycyny japońskiej. Lekarze zalecają spożywanie alg Chuka osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego. Ich zawartość kalorii jest dość niska, a dietetycy uważają, że wodorosty muszą być częścią codziennej diety ludzi, którzy przestrzegają zasad zdrowej i zbilansowanej diety. Zdrowy skład i niski poziom kalorii alg Chuka pozwalają przypisać ten produkt do diety.
spróbuj-jest bardzo smaczny i zdrowy! Prawda-prawda!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Glony - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy