Sałatka letnia rzodkiewka
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Prawidłowo umyj rzodkiewki. Następnie tniemy go w ten sposób: jeśli jest bardzo duży, to na dwie części. Jeśli jest mały, to w całości. Rzodkiewki kroimy bardzo, bardzo cienkimi płytkami, aby były już widoczne. Następnie sól i naciśnij ręce jak ciasto. Niech trochę soku wydziela.
Krok 3:
Rzodkiewki wkładamy do salaterki, posypujemy koperkiem.
Krok 4:
Wlej olej roślinny i ocet do smaku, wymieszaj.
Krok 5:
Teraz ta letnia sałatka odstaw na piętnaście minut, odpowiednio nasączona. I możesz bezpiecznie podawać go na stole jako przystawkę do dań głównych lub sałatkę z wódką. Taka lekka i prosta sałatka dobrze komponuje się z frytkami (i gotowanymi).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g