Sałatka letnia rzodkiewka

świeża sezonowa sałatka pełna witamin z pewnością cię rozweseli! Nie znalazłem lepszego zdjęcia, ale rzodkiewki należy ciąć znacznie cieńiej niż na zdjęciu!!! Osobiście zawsze zbieram dobre przepisy na sałatki i przekąski, gdy tylko natknę się na nie w książkach, czasopismach lub Internecie. Szczególnie lubię świąteczne sałatki i przekąski. Takich w moich zeszytach jest najwięcej. Ale w zwykłe dni chcesz też czegoś smacznego, ale nie spędzaj dużo czasu na gotowaniu. Powiedzmy, że nagle dziewczyna pobiegła z wizytą lub przyjaciel wpadł do męża, żądają podgrzania nici do wódki na stole. To po prostu świetna i bardzo prosta, a co najważniejsze – letnia sałatka! - przepis go teraz podpiszę w każdym szczególe.
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Prawidłowo umyj rzodkiewki. Następnie tniemy go w ten sposób: jeśli jest bardzo duży, to na dwie części. Jeśli jest mały, to w całości. Rzodkiewki kroimy bardzo, bardzo cienkimi płytkami, aby były już widoczne. Następnie sól i naciśnij ręce jak ciasto. Niech trochę soku wydziela.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rzodkiewki wkładamy do salaterki, posypujemy koperkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny i ocet do smaku, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz ta letnia sałatka odstaw na piętnaście minut, odpowiednio nasączona. I możesz bezpiecznie podawać go na stole jako przystawkę do dań głównych lub sałatkę z wódką. Taka lekka i prosta sałatka dobrze komponuje się z frytkami (i gotowanymi).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy