fioletowe szparagi z sosem śmietanowym

przepyszne i smaczne danie! Lekkie śniadanie lub kolacja! Fioletowe szparagi z sosem śmietanowym to danie, które można podawać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Lub jako drugie danie na lunch. Smaczne, łatwe, pożywne i bardzo apetyczne. Szparagi same w sobie są pyszne, a uzupełnione kremowym sosem stają się po prostu pyszne. Jajka dobrze pasują również do szparagów i sosu. W razie potrzeby szynkę można zastąpić kawałkami kurczaka lub innego mięsa - gotowanego, pieczonego lub gotowanego na parze. I możesz całkowicie obejść się bez dodatku mięsnego.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 22 % 2 g
63 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotuj szparagi. Aby to zrobić, odetnij twarde części szparagów, umyj je, osusz wilgoć czystym ręcznikiem kuchennym lub papierowym. Wlej wodę do dużego rondla, umieść ją na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do średniego, rozłóż szparagi i gotuj przez 8 minut. Podczas gotowania fioletowe szparagi na oczach tracą piękny kolor, stając się prawie całkowicie zielone. Fioletowy kolor utrzymuje się tylko na wierzchołkach szparagów. Spuść wodę, a następnie rozprowadź szparagi na sześciu porcjach.

masło rozpuść w małym rondlu na małym ogniu. Możesz wziąć mały rondel. Dodaj mąkę, mieszaj, aż będzie całkowicie jednorodna. Dodaj bulion z kurczaka, a także śmietanę. Szynkę kroimy w małe kostki, a także wkładamy do sosu. Nie przestając mieszać masy, gotuj, aż zgęstnieje (przez około minutę).

dodaj musztardę Dijon do sosu, wlej sok z cytryny, wlej czarny mielony pieprz. Lepiej, aby papryka była świeżo zmielona. Można go zmiażdżyć tłuczkiem i moździerzem lub specjalnym młynkiem. Dzięki świeżo zmielonej papryce danie będzie szczególnie aromatyczne.

wszystko dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia. Polać sosem szparagi. Ugotowane jajka kroimy w kółka i dodajemy do gotowego dania. Posyp wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

podawaj natychmiast, aż gotowe danie ostygnie.

smaczne i zdrowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal / 100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Szparagi fioletowe - 20   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy