skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj szparagi. Aby to zrobić, odetnij twarde części szparagów, umyj je, osusz wilgoć czystym ręcznikiem kuchennym lub papierowym. Wlej wodę do dużego rondla, umieść ją na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do średniego, rozłóż szparagi i gotuj przez 8 minut. Podczas gotowania fioletowe szparagi na oczach tracą piękny kolor, stając się prawie całkowicie zielone. Fioletowy kolor utrzymuje się tylko na wierzchołkach szparagów. Spuść wodę, a następnie rozprowadź szparagi na sześciu porcjach.
masło rozpuść w małym rondlu na małym ogniu. Możesz wziąć mały rondel. Dodaj mąkę, mieszaj, aż będzie całkowicie jednorodna. Dodaj bulion z kurczaka, a także śmietanę. Szynkę kroimy w małe kostki, a także wkładamy do sosu. Nie przestając mieszać masy, gotuj, aż zgęstnieje (przez około minutę).
dodaj musztardę Dijon do sosu, wlej sok z cytryny, wlej czarny mielony pieprz. Lepiej, aby papryka była świeżo zmielona. Można go zmiażdżyć tłuczkiem i moździerzem lub specjalnym młynkiem. Dzięki świeżo zmielonej papryce danie będzie szczególnie aromatyczne.
wszystko dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia. Polać sosem szparagi. Ugotowane jajka kroimy w kółka i dodajemy do gotowego dania. Posyp wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
podawaj natychmiast, aż gotowe danie ostygnie.
smaczne i zdrowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal / 100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Szparagi fioletowe - 20 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g