Sałatka Capri

Włoska duma! Kolor sałaty jest jak flaga tego kraju.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 10 % 3 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

1. Pokrój mozzarellę i pomidory na talerze o grubości 5 mm, najlepiej o tej samej średnicy;
2. Rozłóż bazylię na liście, pozostawiając nienaruszony wierzchołek;
3. Na półmisku ułożyć w kółko naprzemiennie pomidora, mozzarellę, bazylię itp.;
4. Środek naczynia udekoruj pomidorem, mozzarellą, wierzchołkiem gałęzi bazylii ułożonym w stos;
5. Wlać olej, sok, pieprz, sól.
i możesz także zbudować wspaniałe kanapki Capri, nawlekając tę sekwencję produktów na szaszłyki! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy