Sałatka Capri
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój mozzarellę i pomidory na talerze o grubości 5 mm, najlepiej o tej samej średnicy;
2. Rozłóż bazylię na liście, pozostawiając nienaruszony wierzchołek;
3. Na półmisku ułożyć w kółko naprzemiennie pomidora, mozzarellę, bazylię itp.;
4. Środek naczynia udekoruj pomidorem, mozzarellą, wierzchołkiem gałęzi bazylii ułożonym w stos;
5. Wlać olej, sok, pieprz, sól.
i możesz także zbudować wspaniałe kanapki Capri, nawlekając tę sekwencję produktów na szaszłyki! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g