Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Kuskus zalać wrzącą wodą (na 1 porcję płatków bierzemy 1 porcję wrzącej wody), przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut.
Krok 3:
Podczas gdy kasza gotuje się na parze, zajmijmy się warzywami. Paprykę pokroić w drobną kostkę. W razie potrzeby posiekaj chili. Zamiast jednej całej papryki wziąłem połowę żółtej i czerwonej papryki.
Krok 4:
Pokrój cebulę w drobną kostkę, a także pokrój pomidory.
Krok 5:
W misce wymieszaj warzywa, dodaj posiekaną bazylię.
Krok 6:
Spuść olej z tuńczyka (w razie potrzeby możesz zostawić olej i doprawić sałatkę). Widelcem zagniatamy rybę i dodajemy do warzyw.
Krok 7:
Dodaj sól, pieprz i olej, wymieszaj.
Krok 8:
Kuskus poluzuj widelcem, dodaj do salaterki i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g