Sałatka Koloseum z papryką i fasolą

tylko 30 minut i jasna świąteczna sałatka jest gotowa! Po raz pierwszy spróbowali tej sałatki z mężem w lokalnej kawiarni i tak bardzo nam się podobało, że stał się stałym gościem na naszym stole. Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wybierz ilość składników według własnego gustu, wolę, gdy wszystko jest mniej więcej równe, oczywiście z wyjątkiem cebuli. Nawiasem mówiąc, jeśli jest czas i pragnienie, cebulę można marynować, okaże się również bardzo smaczna. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 35 % 7 g
118 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do sałatki potrzebujemy zielonej fasoli, papryki, cebuli, kukurydzy w puszkach, szynki, majonezu, soli i pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolkę szparagową pokrój na kawałki o długości 2-3 cm gotuj fasolę we wrzącej osolonej wodzie przez 8-10 minut do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na ćwiartki w pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotową fasolę wrzucamy na sito i zanurzamy w lodowatej wodzie na 5 minut (nie jest to konieczne, ale taka kąpiel lodowa pomoże fasoli zachować zielony kolor)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę kroimy w cienkie talerze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szynkę kroimy w małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce wymieszaj schłodzoną fasolę, szynkę, paprykę, cebulę i kukurydzę. Dodaj sól, pieprz do smaku. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj majonez, wymieszaj. Sałatka jest gotowa. Można podawać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy