Sałatka Koloseum z papryką i fasolą
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do sałatki potrzebujemy zielonej fasoli, papryki, cebuli, kukurydzy w puszkach, szynki, majonezu, soli i pieprzu.
Krok 2:
Fasolkę szparagową pokrój na kawałki o długości 2-3 cm gotuj fasolę we wrzącej osolonej wodzie przez 8-10 minut do miękkości.
Krok 3:
Pokrój cebulę na ćwiartki w pierścienie.
Krok 4:
Gotową fasolę wrzucamy na sito i zanurzamy w lodowatej wodzie na 5 minut (nie jest to konieczne, ale taka kąpiel lodowa pomoże fasoli zachować zielony kolor)
Krok 5:
Paprykę kroimy w cienkie talerze.
Krok 6:
Szynkę kroimy w małe kostki.
Krok 7:
W salaterce wymieszaj schłodzoną fasolę, szynkę, paprykę, cebulę i kukurydzę. Dodaj sól, pieprz do smaku. Mieszać.
Krok 8:
Dodaj majonez, wymieszaj. Sałatka jest gotowa. Można podawać.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g