sos z pomarańczy do mięsa
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników
Krok 2:
Wyciśnij sok z pomarańczy
Krok 3:
Wyciśnij sok z cytryny
Krok 4:
Połącz sok cytrusowy z musztardą zbożową i olejem
Krok 5:
Dodaj sól i czarny pieprz do powstałej mieszanki i lekko ubij trzepaczką lub widelcem. Odstaw na 10 minut. Gdy sos trochę zgęstnieje, Dodaj do niego nasiona sezamu.
Krok 6:
Podawaj sos do mięsa
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g