Sałatka z dyni

pyszna i zdrowa, prosta i szybka sałatka! Czego jeszcze potrzebujesz?
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 56 % 10 g
94 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 °C. pokrój dynię na średnie plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż dynię na natłuszczonym pergaminie leżącym na blasze do pieczenia. Posyp mieszanką cynamonu, soli, czarnego i ziela angielskiego. Piec do miękkości, około 10 min.

Krok 2
podczas pieczenia dyni posiekaj orzechy. Wymieszaj miód z octem, solą i pieprzem.

Krok 3
obierz gruszkę, pokrój wzdłuż na pół, usuń rdzeń. Pokrój miąższ na cienkie plasterki.

Krok 4
przenieś dynię do głębokiej miski i dodaj gruszkę, dodaj rukolę, polej sosem i delikatnie wymieszaj warzywa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Masło dyniowe - 896   kcal/100g

Podobne przepisy