sałatka z dyni
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 °C. pokrój dynię na średnie plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż dynię na natłuszczonym pergaminie leżącym na blasze do pieczenia. Posyp mieszanką cynamonu, soli, czarnego i ziela angielskiego. Piec do miękkości, około 10 min.
Krok 2
podczas pieczenia dyni posiekaj orzechy. Wymieszaj miód z octem, solą i pieprzem.
Krok 3
obierz gruszkę, pokrój wzdłuż na pół, usuń rdzeń. Pokrój miąższ na cienkie plasterki.
Krok 4
przenieś dynię do głębokiej miski i dodaj gruszkę, dodaj rukolę, polej sosem i delikatnie wymieszaj warzywa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Masło dyniowe - 896 kcal/100g