skład / składniki
metoda gotowania
awokado na pasztet musi być Dojrzałe. Nie zawsze można kupić dojrzałe owoce w sklepie, najczęściej sprzedawane są zielone i twarde. Ale sytuacja jest łatwa do naprawienia. Niedojrzałe owoce można umieścić w papierowej torbie i umieścić w ciemnym miejscu. Temperatura w pomieszczeniu powinna być pokojowa. Za tydzień-półtora awokado dojrzeje. Jeśli umieścisz Banana razem z nimi w papierowej torbie, proces nieco przyspieszy.
aby przygotować pasztet według tego przepisu, potrzebujesz jednego dużego awokado lub dwóch małych. Umyj awokado, delikatnie wytrzyj ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój wzdłuż na połówki. Usuwamy kość i wkładamy miazgę do miski łyżeczką. Gdy skórka zostanie całkowicie wyszorowana, a cała miazga zostanie przeniesiona do miski, należy ją rozgnieść. Widelec jest idealny do tych celów, ugniatamy nim miazgę.
miąższ dojrzałego awokado ugniata się bardzo łatwo i szybko-wystarczy dosłownie 10 sekund. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny do powstałej masy i wlej oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj.
następnie wlej sól morską do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz, ponownie mieszaj, aż będzie gładka. Smakujemy i, jeśli to konieczne, dodajemy trochę więcej soli i pieprzu.
prosty i szybki pasztet jest gotowy! Okazuje się, że jest bardzo smaczny, zdrowy i pożywny! Idealne śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Tak, pasztet można włożyć do małego słoika i zabrać ze sobą do pracy razem, na przykład z chlebem pełnoziarnistym.
dobre zdrowie i dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g