skład / składniki
metoda gotowania
1. Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Dodaj sól, cukier i inne przyprawy. Mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą, a następnie wlej ocet i olej roślinny do rondla. Wyłącz ogień, pozwól marynacie stać i nasycić się aromatami przypraw, ale w międzyczasie zajmiemy się rybą.
2. W makreli odcinamy płetwy, oczyszczamy brzuch z wnętrzności i ostrożnie usuwamy czarny film, który nadaje potrawie gorycz. Pokrój na porcje o szerokości 3-4 cm.
3. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie, w zależności od wielkości cebuli. Rozłóż warstwę cebuli na patelni, na niej rybę, więc naprzemiennie kilka warstw. Napełnij makrelę gotowaną gorącą marynatą i gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Gdy ostygnie, włóż do lodówki. Jeśli gotujesz wieczorem, to rano jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g