makrela marynowana na gorąco

chcesz zadowolić siebie i gości, ten przepis jest dla ciebie! Prosty i bardzo smaczny przepis na przekąskę na każdy świąteczny stół. Makrela marynowana w domu jest bardzo delikatna, pachnąca i satysfakcjonująca. Ryba przygotowana według tego przepisu jest bardzo smaczna, więc marynuj kilka kawałków na raz!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 13 % 3 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 20 min

1. Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Dodaj sól, cukier i inne przyprawy. Mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą, a następnie wlej ocet i olej roślinny do rondla. Wyłącz ogień, pozwól marynacie stać i nasycić się aromatami przypraw, ale w międzyczasie zajmiemy się rybą.
2. W makreli odcinamy płetwy, oczyszczamy brzuch z wnętrzności i ostrożnie usuwamy czarny film, który nadaje potrawie gorycz. Pokrój na porcje o szerokości 3-4 cm.
3. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie, w zależności od wielkości cebuli. Rozłóż warstwę cebuli na patelni, na niej rybę, więc naprzemiennie kilka warstw. Napełnij makrelę gotowaną gorącą marynatą i gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Gdy ostygnie, włóż do lodówki. Jeśli gotujesz wieczorem, to rano jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy