skład / składniki
metoda gotowania
1. Zacznijmy przygotowywać marynowaną makrelę, w tym celu musimy odciąć głowę, płetwy i ogon ryby. Oczyść brzuch z wnętrzności i czarnego filmu, który daje gorycz. Myjemy rybę, suszymy, a następnie musimy pokroić rybę na kawałki o szerokości około 3-4 cm.
2. Wlej wodę do rondla i zagotuj, po czym dodaj sól, spróbuj do smaku, zwykle wystarczy włożyć łyżkę soli na litr wody. Dodaj również cukier i liść laurowy do marynaty. Przykryj pokrywką, pozwól marynacie trochę ostygnąć i nasycić się aromatem liścia laurowego.
3. Przenieś porcje makreli do naczynia i napełnij rybę schłodzoną marynatą i sosem sojowym. Pokrój cytrynę w cienkie pierścienie i dodaj do makreli.
4. Umieść naczynie w zimnym miejscu, 5 godzin wystarczy na przygotowanie potrawy, aby uzyskać bogatszy smak, możesz zostawić rybę w marynacie na noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g