makrela marynowana w sosie sojowym

wspaniały przepis na przepyszną marynowaną makrelę. Makrela przygotowana według tego bardzo smacznego przepisu, spróbowałam u sąsiada. Naprawdę chcę się nim podzielić, ponieważ ryba jest niesamowita. Delikatny, soczysty z lekkim aromatem liścia laurowego i cytryny, umiarkowanie słony, po prostu niesamowicie smaczny!
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 31 % 4 g
60 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

1. Zacznijmy przygotowywać marynowaną makrelę, w tym celu musimy odciąć głowę, płetwy i ogon ryby. Oczyść brzuch z wnętrzności i czarnego filmu, który daje gorycz. Myjemy rybę, suszymy, a następnie musimy pokroić rybę na kawałki o szerokości około 3-4 cm.
2. Wlej wodę do rondla i zagotuj, po czym dodaj sól, spróbuj do smaku, zwykle wystarczy włożyć łyżkę soli na litr wody. Dodaj również cukier i liść laurowy do marynaty. Przykryj pokrywką, pozwól marynacie trochę ostygnąć i nasycić się aromatem liścia laurowego.
3. Przenieś porcje makreli do naczynia i napełnij rybę schłodzoną marynatą i sosem sojowym. Pokrój cytrynę w cienkie pierścienie i dodaj do makreli.
4. Umieść naczynie w zimnym miejscu, 5 godzin wystarczy na przygotowanie potrawy, aby uzyskać bogatszy smak, możesz zostawić rybę w marynacie na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy