skład / składniki
metoda gotowania
słowo lieson pochodzi od francuskiego " liaison "i jest dosłownie tłumaczone na rosyjski jako"połączenie". Stąd można zrozumieć zasadę jego stosowania. Lezon działa jako materiał wiążący między różnymi produktami a ich skorupą (panierką).
we współczesnym gotowaniu ta zasada przetwarzania żywności jest powszechnie stosowana. Lezon jest szczególnie często używany, gdy konieczne jest przymocowanie panierki do naczynia. Mięso z kurczaka, kotlety wieprzowe, ryby zanurza się w tej mieszance.
mięso z kurczaka jest dość suche. A użycie lezonu podczas gotowania znacznie poprawia smak przaśnego kurczaka, czyniąc jego mięso bardziej soczystym i miękkim.
bez lezonu niemożliwe jest przygotowanie słynnych kotletów kijowskich, które wymagają kilku warstw panierki. To właśnie użycie mieszanki wiążącej jajka i mleka pozwala zachować soczystość produktu, a jednocześnie nadać mu apetyczną złotą i chrupiącą skórkę.
nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych ani żadnych delikatnych potraw, aby ugotować lezon z kurczaka. Wszystko, czego potrzebujesz, prawie zawsze znajduje się w lodówce każdej gospodyni domowej. A co najważniejsze - czas gotowania lezonu to tylko 5 minut.
więc jak to ugotować? Umyj jajko kurze, delikatnie rozbij je do miski lub głębokiego talerza, oddzielając żółtko od białka. Do przygotowania lezonu potrzebne jest tylko żółtko, a białko można wykorzystać do innych celów.
lekko wymieszaj żółtko i dodaj szczyptę soli.
lekko podgrzej mleko i wlej cienkim strumieniem do pojemnika z żółtkiem. Najważniejsze na tym etapie nie jest przegrzanie mleka, w przeciwnym razie jajko może się ugotować.
ubij mieszankę żółtka i ciepłego mleka za pomocą trzepaczki, miksera stojącego lub zwykłego widelca, aż będzie puszysta.
musisz użyć lezonu z kurczaka natychmiast po ugotowaniu. Teraz możesz zanurzyć w nim kawałki kurczaka, panierować je, smażyć i cieszyć się smakiem soczystego mięsa z chrupiącą skórką. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g