lezon z kurczaka

sekret gotowania kotletów w Kijowie został ujawniony! Lezon z kurczaka to niezwykle łatwy sposób na utrzymanie soczystego kurczaka w środku i chrupiącego Na Zewnątrz. Dzięki temu prostemu przepisowi kotlety z kurczaka są zaskakująco miękkie i mają apetyczną złotą skórkę.
papayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 18 % 3 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

słowo lieson pochodzi od francuskiego " liaison "i jest dosłownie tłumaczone na rosyjski jako"połączenie". Stąd można zrozumieć zasadę jego stosowania. Lezon działa jako materiał wiążący między różnymi produktami a ich skorupą (panierką).

we współczesnym gotowaniu ta zasada przetwarzania żywności jest powszechnie stosowana. Lezon jest szczególnie często używany, gdy konieczne jest przymocowanie panierki do naczynia. Mięso z kurczaka, kotlety wieprzowe, ryby zanurza się w tej mieszance.

mięso z kurczaka jest dość suche. A użycie lezonu podczas gotowania znacznie poprawia smak przaśnego kurczaka, czyniąc jego mięso bardziej soczystym i miękkim.

bez lezonu niemożliwe jest przygotowanie słynnych kotletów kijowskich, które wymagają kilku warstw panierki. To właśnie użycie mieszanki wiążącej jajka i mleka pozwala zachować soczystość produktu, a jednocześnie nadać mu apetyczną złotą i chrupiącą skórkę.

nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych ani żadnych delikatnych potraw, aby ugotować lezon z kurczaka. Wszystko, czego potrzebujesz, prawie zawsze znajduje się w lodówce każdej gospodyni domowej. A co najważniejsze - czas gotowania lezonu to tylko 5 minut.

więc jak to ugotować? Umyj jajko kurze, delikatnie rozbij je do miski lub głębokiego talerza, oddzielając żółtko od białka. Do przygotowania lezonu potrzebne jest tylko żółtko, a białko można wykorzystać do innych celów.

lekko wymieszaj żółtko i dodaj szczyptę soli.

lekko podgrzej mleko i wlej cienkim strumieniem do pojemnika z żółtkiem. Najważniejsze na tym etapie nie jest przegrzanie mleka, w przeciwnym razie jajko może się ugotować.

ubij mieszankę żółtka i ciepłego mleka za pomocą trzepaczki, miksera stojącego lub zwykłego widelca, aż będzie puszysta.

musisz użyć lezonu z kurczaka natychmiast po ugotowaniu. Teraz możesz zanurzyć w nim kawałki kurczaka, panierować je, smażyć i cieszyć się smakiem soczystego mięsa z chrupiącą skórką. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy