hominy kukurydziane po mołdawsku

pyszne, sycące danie na rodzinny obiad. To danie jest zawsze traktowane przez krewnych, kiedy odwiedzam słoneczną Mołdawię. Nazywa się przepis kulinarny "Hominy". Jest przygotowywany z drobno zmielonej kaszy kukurydzianej. To bardzo ważne. Jeśli chcesz ugotować hominy, kup ją, a nie mąkę lub płatki zbożowe, z których zwykle gotuje się owsiankę kukurydzianą. Równie ważne jest, aby przygotować to jedzenie, aby zdobyć kocioł. Oczywiście możesz to zrobić na zwykłej patelni, ale wtedy nie poczujesz smaku kuchni mołdawskiej. Jeszcze lepiej jest gotować hominy kukurydziane w języku mołdawskim w kraju lub we wsi, w której znajduje się piec. Ale jest to możliwe w domu.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 19 g
83 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wysusz kaszę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 1/3 kaszy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj resztę kaszy i ciągle mieszaj, aż zgęstnieje

  6. Krok 6:

    Krok 6.

więc zacznijmy.
osusz kaszę kukurydzianą na blasze do pieczenia. Weź kociołek. Wlej do niego wodę w proporcji 1: 3, a mianowicie 3 części wody i jedną kaszę kukurydzianą. Umieść wodę na ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje. Sól trochę wody. Dodaj jedną trzecią kaszy kukurydzianej do wrzącej wody i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj resztę płatków i gotuj na małym ogniu przez 25 minut, ciągle mieszając płatki. Aby zakłócać grys, używaj tylko drewnianej szpatułki. Następnie pozostaw hominy na ogniu, aż się ugrzęzną.
zjadłem hominy z serem i rybą. Możesz jeść to danie ze śmietaną, mięsem, smalcem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy