Chuda sałatka z grzybami i burakami

oryginalna sałatka ze zwykłych potraw!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 60 % 9 g
73 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

Uwielbiam chude sałatki z grzybami! Gotuję go stale, za każdym razem zmieniając przepis, a za każdym razem ten przepis kulinarny okazuje się coraz smaczniejszy. Ten stary przepis na klasyczny vinaigrette - bezmięsną sałatkę został przejrzany w jednej książce kucharskiej. Moim zdaniem jest najlepszy ze wszystkich. Oceń!
przygotowanie jest bardzo proste, jednak, jak każdy winegret, nic niezwykłego. Warzywa gotujemy również w skórce (gotuję je w osolonej wodzie), zwykle lubię je kroić w duże kostki, wtedy sałatka okazuje się piękniejsza. Natychmiast wlej ocet, aby buraki nie straciły koloru. Ale pikle i grzyby można drobno posiekać. Do dressingu wymieszaj olej roślinny z solą, stewią i musztardą.
zazwyczaj przygotowuję chudą sałatkę z grzybami tuż przed podaniem, aby uzyskać mniej soku. Również przed podaniem układam winegret na talerzach i posypuję posiekaną zieloną cebulą. Resztki można schować do lodówki, gdzie sałatę można przechowywać przez kilka dni
bardzo smaczne!

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Stewia w saszetkach - 0   kcal/100g

Podobne przepisy