skład / składniki
metoda gotowania
oferuję nowy ciekawy przepis na stare rosyjskie danie-galaretkę z mięsa.
w osolonej wodzie ugotuj mięso, wyjmij i pokrój w małe kostki. Gotuj marchewki i pokrój je w plasterki. Jajka gotujemy, a także kroimy w plasterki. W głębokim naczyniu kładziemy mięso, dodajemy gotowaną marchewkę, pokrojone jajka, paprykę pokrojoną w pierścienie. Posyp posiekanymi ziołami.
moczyć żelatynę przez 40 minut. Gdy bulion mięsny ostygnie, dodaj żelatynę i wymieszaj. Ubij białko jajka trzepaczką na pianę, dodaj do bulionu i dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
usuń bulion z ognia, odcedź i ostudź.
stopniowo, warstwa po warstwie, wlej bulion do przygotowanego mięsa i pozostaw do zgęstnienia.
polecam podawać przystawkę pokrojoną na kawałki, z szynką i gotowanym językiem. Możesz również położyć marynowane grzyby i chrzan na naczyniu. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g