przekąska po polsku

Stare rosyjskie danie z pewnością zadowoli gości i rodzinę!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

oferuję nowy ciekawy przepis na stare rosyjskie danie-galaretkę z mięsa.
w osolonej wodzie ugotuj mięso, wyjmij i pokrój w małe kostki. Gotuj marchewki i pokrój je w plasterki. Jajka gotujemy, a także kroimy w plasterki. W głębokim naczyniu kładziemy mięso, dodajemy gotowaną marchewkę, pokrojone jajka, paprykę pokrojoną w pierścienie. Posyp posiekanymi ziołami.
moczyć żelatynę przez 40 minut. Gdy bulion mięsny ostygnie, dodaj żelatynę i wymieszaj. Ubij białko jajka trzepaczką na pianę, dodaj do bulionu i dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
usuń bulion z ognia, odcedź i ostudź.
stopniowo, warstwa po warstwie, wlej bulion do przygotowanego mięsa i pozostaw do zgęstnienia.
polecam podawać przystawkę pokrojoną na kawałki, z szynką i gotowanym językiem. Możesz również położyć marynowane grzyby i chrzan na naczyniu. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy