skład / składniki
metoda gotowania
na świąteczny stół polecam bardzo dobry przepis kulinarny.
pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić, to ugotować warzywa. Potrzebne będą dwie patelnie. W jednym ugotujemy ziemniaki, w drugim buraki. Myślę, że nie warto opisywać, jak to się robi, ponieważ każda gospodyni wie, jak to zrobić.
pokrój warzywa na cienkie plasterki. Obierz i pokrój seler. Włóż wszystko do miski. Dodaj posiekane pieczarki, pietruszkę i cykorię.
pokrój jabłko w kostkę, pokrój rdzeń i usuń. Dodaj go do pozostałych składników.
teraz, gdy wymieszaliśmy wszystkie składniki, możemy dodać oleje, doprawić musztardą, octem, solą, pieprzem i dobrze wymieszać naszą sałatkę.
indyka należy pokroić w cienkie plasterki.
przed podaniem połóż plasterki indyka na sałatce i udekoruj kolendrą.
Sałatka z buraków, ziemniaków i wędzonego indyka jest gotowa. Myślę, że nie pozostawi nikogo obojętnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Cykoria - 17 kcal/100g