Sałatka z buraków ziemniaczanych i wędzonego indyka

letnia świeża i jasna sałatka sprawi, że twój dzień będzie niezapomniany!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 36 % 8 g
115 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

na świąteczny stół polecam bardzo dobry przepis kulinarny. 
pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić, to ugotować warzywa. Potrzebne będą dwie patelnie. W jednym ugotujemy ziemniaki, w drugim buraki. Myślę, że nie warto opisywać, jak to się robi, ponieważ każda gospodyni wie, jak to zrobić.
pokrój warzywa na cienkie plasterki. Obierz i pokrój seler. Włóż wszystko do miski. Dodaj posiekane pieczarki, pietruszkę i cykorię.
pokrój jabłko w kostkę, pokrój rdzeń i usuń. Dodaj go do pozostałych składników.
teraz, gdy wymieszaliśmy wszystkie składniki, możemy dodać oleje, doprawić musztardą, octem, solą, pieprzem i dobrze wymieszać naszą sałatkę.
indyka należy pokroić w cienkie plasterki.
przed podaniem połóż plasterki indyka na sałatce i udekoruj kolendrą.
Sałatka z buraków, ziemniaków i wędzonego indyka jest gotowa. Myślę, że nie pozostawi nikogo obojętnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Cykoria - 17   kcal/100g

Podobne przepisy