Sałatka ziemniaczana prosta i szybka
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc bierzemy młode ziemniaki, zeskrobujemy z nich skórkę i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotuj przez kilka minut, aż będzie miękki w środku. Ale uważaj, aby go nie rozgotować, w przeciwnym razie bulwy ziemniaczane się rozpadną.
podczas gotowania ziemniaki, zajmiemy się liśćmi sałaty. Każda odmiana tej rośliny nadaje się do tego dania. Możesz nawet wziąć mieszankę różnych odmian, takich jak radiccio, rukola, Romaine itp.
więc umyj i posiekaj liście sałaty, a następnie włóż je do salaterki lub innego naczynia. Następnie bierzemy liście mięty, siekamy je również i wysyłamy do salaterki. Dodaj tam sok z cytryny z połowy cytryny.
wyciśnij sok z pomarańczy do szklanki i dodaj ocet i olej. Oczywiście octu i oleju nie powinno być dużo, mniej więcej o połowę mniej niż soku. Dodaj posiekane kapary i oregano. Następnie sól i mielony pieprz. Dobrze wymieszaj mieszaninę. Dostaliśmy sos do naszej sałatki.
warto zauważyć, że sos jest duszą sałatki. Jeśli masz udany SOS, wyjdzie dobra sałatka.
teraz zajmijmy się ziemniakami. Wlej wodę i pozostaw do wyschnięcia na kilka minut. Następnie dodaj go do sałatki.
napełnij opatrunek na wierzchu i to wszystko. Sałatka jest gotowa. Możesz podać do stołu.
podczas gotowania ziemniaki, zajmiemy się liśćmi sałaty. Każda odmiana tej rośliny nadaje się do tego dania. Możesz nawet wziąć mieszankę różnych odmian, takich jak radiccio, rukola, Romaine itp.
więc umyj i posiekaj liście sałaty, a następnie włóż je do salaterki lub innego naczynia. Następnie bierzemy liście mięty, siekamy je również i wysyłamy do salaterki. Dodaj tam sok z cytryny z połowy cytryny.
wyciśnij sok z pomarańczy do szklanki i dodaj ocet i olej. Oczywiście octu i oleju nie powinno być dużo, mniej więcej o połowę mniej niż soku. Dodaj posiekane kapary i oregano. Następnie sól i mielony pieprz. Dobrze wymieszaj mieszaninę. Dostaliśmy sos do naszej sałatki.
warto zauważyć, że sos jest duszą sałatki. Jeśli masz udany SOS, wyjdzie dobra sałatka.
teraz zajmijmy się ziemniakami. Wlej wodę i pozostaw do wyschnięcia na kilka minut. Następnie dodaj go do sałatki.
napełnij opatrunek na wierzchu i to wszystko. Sałatka jest gotowa. Możesz podać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g