Sałatka ziemniaczana

Łatwy przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną jest dobry na każdy dzień! Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej proponuję bardzo prosty i ciekawy przepis kulinarny. We Włoszech sałatka ziemniaczana jest również nazywana "sałatką uliczną", prawdopodobnie dlatego, że jej przepis jest tak prosty, że tę sałatkę można przygotować bezpośrednio na ulicy. Ale to nie tylko jedzenie "uliczne", ta sałatka ziemniaczana znajduje się również w najlepszych włoskich restauracjach.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 76 % 13 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj liście sałaty

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I miętę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj olej, ocet,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, pieprz, kapary, oregano. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj gotowane ziemniaki,dressing.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
więc bierzemy młode ziemniaki, zeskrobujemy z nich skórkę i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotuj przez kilka minut, aż będzie miękki w środku. Ale uważaj, aby go nie rozgotować, w przeciwnym razie bulwy ziemniaczane się rozpadną.
podczas gotowania ziemniaki, zajmiemy się liśćmi sałaty. Każda odmiana tej rośliny nadaje się do tego dania. Możesz nawet wziąć mieszankę różnych odmian, takich jak radiccio, rukola, Romaine itp.

więc umyj i posiekaj liście sałaty, a następnie włóż je do salaterki lub innego naczynia. Następnie bierzemy liście mięty, siekamy je również i wysyłamy do salaterki. Dodaj tam sok z cytryny z połowy cytryny.
wyciśnij sok z pomarańczy do szklanki i dodaj ocet i olej. Oczywiście octu i oleju nie powinno być dużo, mniej więcej o połowę mniej niż soku. Dodaj posiekane kapary i oregano. Następnie sól i mielony pieprz. Dobrze wymieszaj mieszaninę. Dostaliśmy sos do naszej sałatki.

warto zauważyć, że sos jest duszą sałatki. Jeśli masz udany SOS, wyjdzie dobra sałatka.

teraz zajmijmy się ziemniakami. Wlej wodę i pozostaw do wyschnięcia na kilka minut. Następnie dodaj go do sałatki.

napełnij opatrunek na wierzchu i to wszystko. Sałatka jest gotowa. Możesz podać do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g

Podobne przepisy