galaretka domowej roboty

bardzo smaczne i pożywne danie na świąteczny stół. Ten przepis na galaretkę opowiedziała mi kiedyś moja babcia. Nauczyła mnie robić prawdziwe słowiańskie danie-galaretkę! Nawiasem mówiąc, takie proste i znane nam jedzenie wzmacnia mięśnie i układ kostny. Ot tak!
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 7 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 8 % 1 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
przygotowanie takiego przepisu kulinarnego nie jest trudne:przetworzone nogi wieprzowe należy pokroić wzdłuż. Włóż je do garnka wraz z mięsem. Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę do naszych składników.
Zamknij garnek pokrywką. Gotuj taki kulinarny cud przez 1,5-2,5 godziny. Po ochłodzeniu naszej patelni należy wyjąć mięso i nogi. Dobrze ugotowane mięso można łatwo oddzielić od kości, drobno posiekać. W gorącym bulionie należy umieścić żelatynę uprzednio namoczoną w zimnej wodzie i wymieszać ją, czyli żelatynę, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
do stworzonego przez nas "kulinarnego szaleństwa" nie będzie zbędne dodawanie liści laurowych, ząbków czosnku,soli kuchennej według własnych upodobań i gotowanie wszystkiego przez 2-3 minuty z otwartą pokrywką.
Cóż, następnie nasz bulion należy odcedzić, odtłuścić, czyli usunąć tłuszcz i wlać mięso ułożone w formy. Postawić domowe galaretki w fajne miejsce, a potem-smacznego! Nasz domowy galaretka jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g

Podobne przepisy